Pachatelé dobra couvají? S protikuřáckým zákonem to bude nakonec jinak

09.03.2016 12:41

Nekompromisní návrh protikuřáckého zákona se možná zmírní, a to i v souvislosti s pozměňovacími návrhy koaličních poslanců.

Pachatelé dobra couvají? S protikuřáckým zákonem to bude nakonec jinak
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Navrhovaný zákaz kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních se podle včerejšího jednání ve Sněmovně zmírní. Napovídají o tom čtyři desítky pozměňovacích návrhů takzvaného protikuřáckého zákona, který ve Sněmovně zamířil po druhém čtení do závěrečného schvalování.
Nevystupovali ale jen poslanci, kteří se snaží najít rozumný kompromis mezi právy kuřáků a nekuřáků a majitelů restaurací. Ke slovu se dostali i ti, kteří nechtějí o kompromisu vůbec slyšet. Ministr zdravotnictví Němeček sice včera působil zdrženlivěji než obvykle, za „svým“ zákonem ale stojí pevně v přesvědčení, že nic lepšího nemůže českým občanům a jejich zdraví v tuto chvíli nabídnout. Až komicky také působila bývalá ministryně spravedlnosti Válková se svým požadavkem zakázat kouření v zoologických zahradách, aby kuřáci neničili zdraví zvířat. Přitom v jiném svém včerejším vystoupení hájila myšlenku, že kuřáci vyhnaní z restaurací a dalších veřejných budov na ulici svým kouřem nikoho neohrozí.

„Všichni zaměstnanci mají právo dýchat čistý vzduch“

Zastánci normy včetně Němečka opět argumentovali zejména ochranou nekuřáků a zaměstnanců pohostinství. „Všichni zaměstnanci mají právo dýchat čistý vzduch,“ zdůraznil ministr. Kritici, například Petr Bendl (ODS), mluvili o militantním a nedomyšleném návrhu, který je odtržený od reality. Benda soudí, že jej psali fanatici a „pachatelé dobra“.
Úlevu pro elektronické cigarety podal zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD) na základě dohody s Ministerstvem zdravotnictví. Elektronické cigarety by lidé mohli používat i na jiných místech, například na zastávkách hromadné dopravy. Mohl by se taky rozšířit výčet veřejných budov, v nichž by provozovatelé směli mít oddělené kuřárny. Oddělené prostory pro kouření by mohly být podobně jako doposud v pasážích obchodních center nebo v budovách pro sport a pro kulturu. Do hry se zřejmě ještě v březnu dostanou i další zmírňovací návrhy, a to ve velkém množství i od koaličních poslanců.

Zákaz kouření? Jen v pohostinstvích s teplým jídlem

Zmírnění zákazu kouření v restauracích přednesl Václav Snopek (KSČM). Zachoval by v podstatě současný stav, kdy si provozovatel určí, zda je zařízení kuřácké, nebo nekuřácké. Podobný návrh podal Jiří Běhounek (ČSSD), ale do kuřáckých restaurací by nesměly děti. Štěpán Stupčuk (ČSSD) zase žádá, aby kouření bylo zakázáno jen v pohostinstvích, v nichž se podává teplé jídlo. V ostatních zařízeních, tedy třeba v barech a kavárnách, by mohli provozovatelé zřídit oddělené a odvětrané prostory pro kuřáky. Nesměly by zabírat víc než 30 procent celkové podlahové plochy podniku a byly by bez obsluhy.
Zřizování kuřáren v pohostinstvích by umožnil taky návrh Marka Bendy (ODS), a to ve všech. Mohly by zabírat jen čtvrtinu plochy a rovněž by byly bez obsluhy. Podle požadavku Františka Adámka (ČSSD) by mohly kuřárny tvořit až polovinu restaurací.

Norma by mohla umožnit podávání vína na slavnostech

Jeden pozměňovací návrh ministerstva označil Němeček za kompromis. Přinesl by zmírnění omezení pro alkohol. Restauratér by neměl povinnost zajistit, že se v jeho zařízení nebudou nacházet lidé mladší 18 let pod vlivem alkoholu. Nově by platilo, že pokud by jeho přítomnost zjistil, musel by ho vyzvat, aby odešel. Norma by měla taky například umožnit podávání vína například na vinařských slavnostech, původní znění by tyto akce ohrozilo. Zákaz prodeje a podávání alkoholu by se zmírnil v odborných školách, jako jsou například vinařské a gastronomické, pokud jde o součást výuky.
Poslanec Jiří Petrů (ČSSD) chce další úpravou zachovat akce, na nichž se ochutnává víno nebo částečně zkvašené hroznové mošty. Povolil by víno na sportovních akcích, vládní návrh předpokládá jen prodej výčepního piva. Lidovec Ludvík Hovorka navrhl, aby na trzích při slavnostech a dalších podobných akcích mohli prodejci nabízet i lihoviny. Na lidi, kteří by se dostali pod vliv alkoholu v nádražních restauracích, které mají vstup do odbavovací haly, míří úprava Lukáše Pletichy (ČSSD). Podle vládního návrhu by totiž nemohli odejít do vystřízlivění domů, aniž by porušili zákon.
Pletichův stranický kolega Václav Zemek chce podobně jako Martin Plíšek (TOP 09) zmírnit restrikci pro vodní dýmky v čajovnách, což má velkou naději uspět.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…