Pacienti hořeli přímo v postelích! Děsivý popis útoku spojenců v Afghánistánu

04.10.2015 11:05

Organizace Lékaři bez hranic se vyjádřila k útoku na nemocnici v afghánském Kundúzu, který uskutečnila v sobotu ráno omylem spojenecká letadla. Zdravotní bratr Lékařů bez hranic Lajos Zoltan Jecs promluvil o hrůze, kterou lze prý jen těžko popsat slovy. Viděl např. hořící pacienty v postelích.

Pacienti hořeli přímo v postelích! Děsivý popis útoku spojenců v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V sobotu ráno došlo k tragickému útoku spojeneckého letectva na afghánskou nemocnici v Kundúzu. Spojené státy už pochybení připustily a nešťastnou událost vyšetřují. Zdravotní bratr Lajos Zoltan Jecs byl účastníkem tragické události a ve vyjádření, jež je dostupné na webu Lékařů bez hranic, popsal, že bombardování trvalo asi 20 až 30 minut. Potom nastalo ticho a přeživší se snažili zjistit, co se vlastně stalo.

„Snažili jsme se nahlédnout do hořících budov. Nedokážu popsat, co jsem viděl uvnitř. Slovy tu hrůzu nelze vyjádřit. Na jednotce intenzivní péče hořelo šest pacientů přímo v postelích. Hledali jsme další členy personálu, kteří měli být na sále. Bylo to strašné. Na operačním stole ležel uprostřed všech trosek mrtvý pacient,“ popsal své zážitky zdravotní bratr.

Operující lékaře prý později našli v pořádku v jiné místnosti. Stihli utéct. Jiný doktor takové štěstí neměl. Byl zraněn a musel být okamžitě operován, což se stalo na stole přímo v kanceláři, muž však bohužel svým zraněním podlehl.

Panoval obrovský chaos, mnozí lidé, lékaře nevyjímaje, jen stáli a plakali. Hrůza toho, co viděli, jim nedovolila dělat nic víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…