Pacienti měli v rukou zbraň a teď o ni přišli. V ČT padla tvrdá slova ke zrušení poplatků

26.09.2014 19:50

Třicetikorunovým poplatkům u lékaře s vysokou pravděpodobností odzvonilo a známý kardiochirurg Jan Pirk to ostře zkritizoval. V pátečním Interview ČT24 jasně popsal, proč by je zachoval. Mimo jiné i proto, že představovaly zbraň v rukou občanů. Zmínil také fakt, že léčba je stále dokonalejší, ale také dražší, na což se často zapomíná. Vymezil se také proti dotacím z EU.

Pacienti měli v rukou zbraň a teď o ni přišli. V ČT padla tvrdá slova ke zrušení poplatků
Foto: hns
Popisek: Jan Pirk v půlnočním rozhovoru

„Já bych zcela určitě hlasoval proti zrušení zdravotnických poplatků a mám pro to řadu důvodů. Poplatek u lékaře třicet korun, to je méně než třicet korun. Mám obavu z toho, že se z čekáren praktických lékařů stanou společenské místnosti, kde budou spolu rozprávět starší dámy a pánové,“ poznamenal na úvod Pirk. Kriticky se vyjádřil i ke zrušení poplatku za den v hospitalizaci. Tento poplatek prý nutil pacienty k tomu, aby tlačili na své lékaře. "Pokud si to tu platím, pracujte efektivněji," mohli prý pacienti říct lékařům.

Léčba je stále dokonalejší a dražší

U poplatku za návštěvu pohotovosti, který chce koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zachovat, už by Pirk rozlišoval mezi dospělými a dětmi. U prvních by poplatek zachoval, možná i zvýšil, ale u dětí by ho zrušil. „Nikdo přece nejde na pohotovost s dítětem jen tak,“ podotkl. K diskuzi by prý bylo i zrušení tohoto poplatku pro seniory. U dospělých zdravých lidí, kteří jdou na pohotovost např. proto, aby se vyhnuly čekání u praktického lékaře, ať si tento poplatek zaplatí.

„Nikdy se mi nestalo, aby se mě náš pacient ptal, za co já tady platím regulační poplatky. Možná je to proto, že jsou u nás pacienti spokojeni,“ poznamenal Pirk. V pořadu také zaznělo, že medicína jde stále kupředu, ale to zároveň znamená, že také bývá dražší a už nestačí jen peníze od státu. To ostatně vidíme i v západních zemích. Povinné zvyšování plateb zdravotního pojištění podle Pirka není cestou, jak do zdravotnictví přivést potřebné peníze.

„Já myslím, že by se to mělo liberalizovat. Někdo si připlatí raději na auto, někdo na své zdraví,“ poznamenal host. Jak si to představuje? Tyto platby by se měly týkat nadstandardních služeb. To znamená, že každý občan má nárok na operaci srdce, pokud ji potřebuje, ale kdo chce, může si připlatit za lepší pokoj s televizí, internet i osobní ošetřovatelkou.

Evropské dotace

Před kamerami si Pirk posteskl, že je velmi těžké dostat se k penězům z EU. Ty jsou totiž podmíněny tolika povinnostmi, že je mnohdy lepší neusilovat o ně. Překážkou je už volání po dosažení optimální ceny za přístroje, které by bylo možné koupit. Skutečně špičkové přístroje často vyrábí jen jedna či dvě firmy ve světě, takže získat určité cenové srovnání, a následně tedy i dotaci, je velmi složité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…