Pacienti uhořeli přímo na postelích. Lékař bez hranic popisoval na ČT, jak probíhal nálet na afghánskou nemocnici

05.10.2015 20:38

Ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber okomentoval v České televizi v pořadu Interview 24 americko-afghánský útok na nemocnici v afghánském Kundúzu, při kterém přišlo o život dvaadvacet lidí.

Pacienti uhořeli přímo na postelích. Lékař bez hranic popisoval na ČT, jak probíhal nálet na afghánskou nemocnici
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

„Lidé na jednotce intenzivní péče uhořeli na svých postelích,“ popsal Gruber, jak to vypadalo v nemocnici bezprostředně po útoku s tím, že je organizace znepokojena z tohoto šíleného útoku na prakticky jedinou nemocnici ve městě.

„Brány nemocnice byly zavřeny, a tak v ní pobývali jen zaměstnanci, pomocný personál a pacienti,“ naznačil Gruber, jak to asi bylo s domnělou přítomností tálibánských jednotek v nemocnici. „A i kdyby tam byli, srovnat nemocnici se zemí mi nepřipadá jako přirozená odpověď,“ podotkl s tím, že i když nemocnice informovala o útoku jak Kábul, tak Washington, pokračovalo se dál.

„Navíc je podivné, že celý útok byl cíleně veden na hlavní budovu, tedy na srdce nemocnice,“ dodal posléze Gruber s tím, že bude velký problém se do Kundúzu vrátit, protože vyšetřování potrvá určitě dlouho. „My sami zjišťujeme, kdo by to měl vyšetřovat, protože i když Američané oznámili, že budou sami dělat interní šetření, nemusí být z jejich strany sdělena celá pravda,“ uvedl v České televizi.

Dovoz materiálu do Sýrie je nebezpečný

Gruber se následně vyjádřil i k situaci v Sýrii, kde mají Lékaři bez hranic šest vlastních nemocnic. Veškerou práci tam ale teď dělají syrští doktoři a sestřičky, protože je tam situace velice nepřehledná. „Ostatně i dovoz potřebného zdravotnického materiálu je nebezpečný, takže dovézt v pořádku obvazy je velice obtížné,“ upřesnil.

V závěru vystoupení Gruber okomentoval i uprchlickou krizi. Podle něj se lidé do Evropy nedostanou v tak špatném stavu, protože syrská medicína vždy bývala vyspělá a uprchlíci z Afriky jsou převážně z toho bezpečnějšího východu.

„Evropa je natolik bohatý kontinent, že by uprchlíky měla zvládat, a to tak, aby to bylo vůči nim humánní, ale zároveň aby tím nebyla Evropa tak ohrožena,“ sdělil svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…