Padáky, migy... Vondra a Vrbětice za miliardu. Co dělala ODS? Babiše vytočil dotaz od Černochové

26.06.2019 21:15

Se svým projevem v Poslanecké sněmovně při jednání o vyslovení nedůvěry vládě vystoupila také poslankyně Jana Černochová (ODS). Ze všeho nejdříve požádala o přerušení jednání, jelikož ji rozhořčilo, že premiér Andrej Babiš (ANO) opustil jednací sál. Po jeho návratu se ostře pustila do kritiky současné vlády i jejího předsedy, což okamžitě zvedlo Babiše ze židle – promptně jí vysvětlil, proč se musí z jednání vzdálit a její výtky vůči vládě v pár minutách smetl ze stolu.

Padáky, migy... Vondra a Vrbětice za miliardu. Co dělala ODS? Babiše vytočil dotaz od Černochové
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš ve Sněmovně

„Opravdu mi připadá nedůstojné, že projednáváme bod – návrh na vyslovení nedůvěry vládě a pan premiér... tady seděl v první řadě, když tu fandil vystupujícím ministrům, kteří se tu střídali jak apoštolové na orloji, ale ve chvíli, kdy dojde na normální přihlášky poslanců, kteří chtějí hodnotit práci této vlády, tak se schová?!“ rozčilovala se kvůli Babišově nepřítomnosti Černochová u pultíku.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

Návrh na přerušení nakonec stáhla, v okamžiku, kdy se o návrhu mělo hlasovat, už premiér přispěchal, aby se na své místo ve Sněmovně znovu usadil. Černochová se tak pustila do své dlouhé řeči, v níž vyjmenovala řadu výtek, které měla na Babišův kabinet i na premiéra samotného. Její vyjádření vyvolalo reakce, jako první se přihlásil sám premiér. „Já se omlouvám, čekali mě tam šéfové českých bank, jednáme o investičním fondu,“ vysvětloval, proč opustil jednání Sněmovny.

„Vy říkáte, že jste tu devět let, ale co těch jednadvacet let? Co tu za těch třicet let bylo? Padáky, migy, tanky, letouny Casa, pandury, nebo co nájem letiště v Plzni, co ty kasárna? Třicet let máme ruské radary? Tak co jste dělali těch prvních deset let od revoluce, ODS?“ reagoval předsedá vlády na některou kritiku současné vlády z úst poslankyně Černochové.

Ruce Babiš spráskl i nad nově zvoleným europoslancem za ODS Alexandrem Vondrou. „Víte, kolik nás stály Vrbětice? Miliardu! On podepsal ty smlouvy na ty sklady, nevýhodně pro nás,“ připomněl Černochové od řečnického pultíku ministerský předseda s tím, že by také mohl sáhodlouze mluvit o tom, co má ODS za sebou.

„A já vím, že vy nemáte ráda toho Stropnického. Ale tam nebyl jediná korupční aféra. Kolik lidí bylo před soudem kvůli nákupu vojenské techniky...“ podíval se Babiš znovu na Černochovou, aby pak rovnou dodal, že sice krásně vystoupila, ale předvedla akorát selekci čísel, například ve věci HDP, u nějž se stručně číslům věnoval. Poté se premiér „s dovolením“ z jednání omluvil, aby dořešil důležité jednání s bankéři.

Naopak premiérovi předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová poděkovala za prozápadní orientaci vlády. „Velmi si vážím toho, že byť tuto vládu podporují komunisté a drží ji prezident obklopený prokremelskou partou, vy zatím stále držíte naši vazbu na NATO. Chci vám za to poděkovat, že jste se nenechali přesvědčit kolegy z levicového spektra, abyste přehodnotili některé zahraniční mise. Bez nás opozice by některé návrhy neprošly,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…