Padělat doklady na Lesbu se přímo nabízelo, říká novinář

21.11.2015 21:17

Zločinecká skupina, která na řeckém ostrově Lesbos padělala registrační dokumenty, kontaktovala běžence pravděpodobně hned poté, co dorazili na ostrov. Do registračních center, kde mají o sobě odevzdávat údaje, se tedy nemuseli vůbec dostat. Padělat tyto dokumenty se přímo nabízelo, jelikož stačilo jedno falešné razítko, fotografie a kopírka.

Padělat doklady na Lesbu se přímo nabízelo, říká novinář
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Víc tento dokument neobsahuje, řekl dnes v rozhovoru s ČTK řecký novinář Giannis Sinanis ze serveru Lesvosnews. Bez těchto registračních dokumentů se podle Sinanise nemůže nikdo z ostrova dostat. Oficiální registrací a identifikací mají běženci procházet v místních centrech uprchlických táborů Moria a Kara Tepes, kde na ně běžně čekají i několik dnů.

Vyšetřování nadále pokračuje

Z tohoto důvodu se na ostrově v létě shromáždilo až 40.000 lidí, kteří zde čekali i dva měsíce. Policie je podle Sinanise nechtěla vpustit na loď, dokud nebudou řádně zaregistrováni. To tehdy způsobilo chaos v provozu hlavního města Mytiléna a potyčky mezi Afghánci a Syřany, protože Syřané se dostávali na trajekty do Atén přednostně.

Sinanis řekl, že padělatele dopadla řecká tajná služba EYP. Ta byla vyslána na ostrov až po teroristických útocích v Paříži, řekl Sinanis a dodal, že na padělatele se tak přišlo pouhou náhodou. Ve dvou domech v Mytiléně agenti zatkli 12 lidí, mezi nimiž byli Pákistánci, Afghánci ale i dva Řekové.

Vyšetřování nadále pokračuje vzhledem k tomu, že tito lidé odbavovali až 400 lidí denně. Panují domněnky, že do nezákonného byznysu je zapleteno mnohem více pachatelů.

Tajná služba při zásahu zajistila falešná razítka

Registrační dokumenty potvrzují, že je běženec řádně zaregistrován a jsou mu odebrány otisky a další údaje. "S tímto dokumentem pak může cestovat kdekoliv po Evropě. Padělatelé mohli denně vydělat až 100.000 eur (2,7 milionu Kč)," tvrdí Sinanis, který se problémy s migrací zabývá od roku 2007.

Tajná služba při zásahu zajistila falešná razítka, padělané dokumenty, 23 mobilních telefonů a hotovost 1500 eur (40.500 Kč). "Zatím se neprokázalo, že by do toho byly zapojeny nějaké policejní složky. V této chvíli by to byla jen spekulace," odpověděl Sinanis. Obává se ale, že s falešnými dokumenty odtud odešli také lidé, kteří jsou zapleteni do terorismu. Ostrovem dosud prošlo na 400.000 běženců.

Přes Řecko se do Evropy dostali dva ze sebevražedných atentátníků, kteří se před týdnem odpálili u pařížského stadionu Stade de France, uvedly v pátek francouzské úřady. Právě Lesbos je hlavní tranzitní cestou pro uprchlíky z Blízkého východu, Asie i z Afriky, kteří směřují za lepším životem v bohatších západních zemích Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…