Padlo k Ukrajině: Zmrazení konfliktu není v mezinárodním zájmu. Čína chce vítězství Ruska, ale...

27.05.2023 7:10

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin podle ruské státní agentury TASS oznámil, že za dronovým útokem na Kreml stáli jen Ukrajinci, kteří tentokrát nevyužili pomoci Západu. Blogeři podle ISW hlásí, že Ukrajinci nadále provádějí úspěšné protiútoky v okolí Bachmutu. Kvůli útokům u Vasylivky prý ruské jednotky musely ustoupit až o kilometr. Mezitím ruské síly odpálily další rakety, a to i nad Dnipro, kde podle Ukrajinců zasáhly nemocnici.

Padlo k Ukrajině: Zmrazení konfliktu není v mezinárodním zájmu. Čína chce vítězství Ruska, ale...
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin oznámil, že jeho síly se skutečně stahují z Bachmutu a postupně je nahrazují jednotky pravidelné ruské armády. 1. června se prý Wagnerovci stáhnout z Bachmutu úplně. Podle Institutu pro studium války (ISW) dostupné geolokační záběry Prigožinova slova nepotvrzují, ale podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové se na předměstích Bachmutu jednotky skutečně střídají.

Podle ISW „bloger tvrdil, že ukrajinské síly obsadily vyvýšené pozice podél dálnice E40 (Bachmut – Slovjansk) u Orichova-Vasylivky a že v oblasti probíhají boje, ukrajinské síly postoupily směrem ke Kliščivce a překročily kanál Siverskij Doněc, což hrozí, že osadu obklíčí a že donutí ruské síly k ústupu směrem na východ,“ uvedl ISW. Odchod Wagnerovců z Bachmutu a jejich postupné nahrazování standardními ruskými jednotkami podle institutu otevírá Ukrajincům prostor k dalším akcím v okolí města.

Mezitím Rusko odpálilo další rakety a vyslalo drony nad kyjevskou oblast, nad Dnipro a nad další regiony. Jen v kyjevské oblasti podle velení ukrajinské armády provedli Rusové od počátku května 13 podobných útoků. V Dnipru podle Ukrajinců Rusové zasáhli nemocnici. Podle americké zpravodajské stanice CNN po útoku zůstali nejméně dva mrtví a dalších 31 zraněných, včetně dvou dětí ve věku 3 a 6 let. Prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za „čiré zvěrstvo“. „Ruští teroristé opět potvrzují svůj status bojovníků proti všemu humánnímu a čestnému,“ uvedl. Na Zelenského slova upozornila BBC.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
V této době do Moskvy přicestoval zvláštní představitel čínské vlády pro eurasijské záležitosti Li Chuej, který podle listu The Wall Street Journal (WSJ) přijel do Moskvy jednat o případném uzavření příměří v invazi na Ukrajinu.

„WSJ rovněž uvedl, že (evropský) diplomat, který s Liem hovořil, mu vysvětlil, že zmrazení konfliktu není výhodné pro mezinárodní zájmy a že Evropa svou podporu Ukrajině nestáhne. A další (evropský) diplomat tvrdil, že hlavními zájmy Číny je zajistit ruské vítězství a zajistit, aby Rusko nepoužilo jaderné zbraně. Tvrzená interakce pravděpodobně naznačuje, že se Čína možná snaží tlačit na Západ, aby ovlivnil Ukrajinu a přiměl ji k přijetí příměří,“ napsal institut.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin podle ruské státní agentury TASS oznámil, že za dronovým útokem na Kreml stáli jen Ukrajinci, kteří tentokrát nevyužili pomoci Západu.

„Dne 3. května jsme byli svědky dalšího teroristického útoku, který spáchal kyjevský režim. Ve skutečnosti se jednalo o pokus o vraždu ruského prezidenta. Moskevský Kreml je navíc zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Kyjevský režim svým jednáním opět ukázal, že pro něj žádné mezinárodní, právní, lidské ani morální normy nic neznamenají. Jak jsme pochopili, tyto kroky kyjevského režimu nebyly koordinovány s jeho západními sponzory, kteří se obávali možné eskalace konfliktu,“ poznamenal vysoký diplomat. „Nikdo z nich však tento teroristický útok veřejně neodsoudil. Mlčely i příslušné mezinárodní organizace,“ dodal.

A poděkoval Číně, která podle něj ukrajinský útok na Kreml odsoudila. Galuzin též uvítal, že Čína se snaží dostat Kyjev zpět k jednacímu stolu.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že vláda v Kyjevě požádala vládu v Berlíně o dodání raket Taurus, které jsou s doletem 500 kilometrů z ukrajinského území teoreticky schopné zasáhnout Moskvu. Jde o rakety odpalované ze vzduchu, prý i ze stíhaček F-16, o které Ukrajinci už dlouho žádají a k jejichž získání jsou stále blíž.

„Jakmile se Taurus odpoutá od svého nosného letadla, spadne do hlubin. Pak pět metrů dlouhé bezpilotní proudové letadlo zasyčí nad nepřátelskými liniemi ve výšce korun stromů. Krátce před koncem opět prudce stoupá a následně se kolmo vrhá ke svému cíli. Jeho 400kg hlavice pak dokáže proniknout metr silným betonem. Řízená střela Taurus je proto hrozbou pro vše, co se zdá být zvláště dobře chráněno: sklady, velitelské štáby, hangáry, mosty,“ popsal list.

FAZ připomněl, že Zelenskyj žádal o dodávky raket Taurus už při své návštěvě Berlína v půli května. Ale z Německa zaznívají i obavy, zda vláda v Kyjevě rakety Taurus nevyužije k útoku na hlavní město Ruské federace. „Někteří se proto obávají, že v případě naléhavé potřeby by Kyjev mohl nekontrolovatelně eskalovat válku.“

Podle Ukrajinců prý Rusové připravují operaci s falešným útokem na jadernou elektrárnu v Záporoží. Informuje o tom server katarské televize Al-Džazíra. „Rusové připravují masivní provokaci a imitaci havárie v Záporožské jaderné elektrárně v nejbližších hodinách," uvedlo v pátek Ukrajinské obranné zpravodajství s tím, že Rusko by oznámilo, že došlo k úniku radiace, což by vedlo k pozastavení bojů a v té chvíli by se Rusové pokusili konsolidovat své síly na Ukrajině.

Kyjev a Moskva se opakovaně vzájemně obviňují z útoku na elektrárnu.

„V únoru Rusko uvedlo, že Ukrajina plánuje zinscenovat jaderný incident na svém území a svalit vinu na Moskvu. Moskva také opakovaně obvinila Kyjev z plánování ‚operací pod falešnou vlajkou‘ s použitím nekonvenčních zbraní, biologických nebo radioaktivních materiálů. K žádnému takovému útoku dosud nedošlo. Generální ředitel MAAE (Mezinárodní agentury pro atomovou energii) Rafael Grossi bude příští týden informovat Radu bezpečnosti OSN o bezpečnostní situaci v Záporoží a o svém plánu bezpečnostních opatření v této lokalitě,“ uvedl server Al-Džazíra.

Grossi poukázal na prioritu předejít možné katastrofě. „Je to velmi jednoduché: nestřílet na elektrárnu a nepoužívat elektrárnu jako vojenskou základnu. Mělo by být v zájmu všech, aby se dohodli na souboru zásad pro ochranu elektrárny během konfliktu,“ upozornil Grossi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebanan , 27.05.2023 10:20:43
Konflikt, jelikož to nelze nazývat válkou byl plně v režii USA. Ale původní záměr se brzy vymknul kontrole. Bohužel USA našlo mnoho přisluhovačů a když zjistilo,že Rusko nelze pokořit směšnými sankcemi a ani vojenský bylo příliš pozdě. Nabubřelost vlády USA jim nedovolila vycouvat. Pokud nedojde k rozhovorům,což dokáže jen Trump, světová válka bude. Protože moc a pochlebování vazalských státu zatemnil Zelenskymu mozek.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…