Pajerová k 17. listopadu: KSČ čekala na pomoc od Ruska. Kdyby se to stalo dnes, tak jim Putin pošle posily

16.11.2014 22:11

Monika Pajerová, jedna z nejvýraznějších postav sametové revoluce, si nemyslí, že na událostech 17. listopadu na Národní třídě měla podíl tehdejší tajná policie StB. Pajerová, která byla jednou z organizátorek legendárního pochodu 17. listopadu 1989, ve vysílání internetové televize DV TV uvedla, že ona a další organizátoři své síly a naděje upínali na Palachův týden, který měl proběhnout v lednu 1990.

Pajerová k 17. listopadu: KSČ čekala na pomoc od Ruska. Kdyby se to stalo dnes, tak jim Putin pošle posily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

Pajerovou překvapilo už množství lidí, kteří přišli v pátek 17. listopadu 1989 na Albertov, kde bylo shromáždění studentů tehdejší mocí povoleno. Oficiálně mělo jít o uctění památky studenta Opletala, který zahynul 17. listopadu 1939. „Nečekali jsme, že těch lidí bude tolik. Byli jsme připraveni na pár stovek nebo tisíc lidí. Když jsem viděla ty valící se davy, divila jsem se, kam všichni ti lidé jdou? V pátek mají jet na ty chaty. A nemají mít čas na nějakou demonstraci. Lidé se mají bát, být doma a jen poslouchat Svobodnou Evropu,“ podotkla v určité nadsázce.

Jakešovi nevěří

Pajerová nevěří bývalému komunistickému politikovi Miloši Jakešovi, který byl v listopadu 1989 generálním tajemníkem ÚV KSČ a který pro média uvedl, že převrat v listopadu 1989 zinscenovala StB. Podle Pajerové jen Jakeš nechce přiznat, že se na něj a na vedení KSČ Rusové vykašlali. „Vedení KSČ stále čekalo na pomoc od Ruska, od Gorbačova. Kdyby se to stalo dnes, tak jim Putin pošle posily, jako poslal dnes na hranice Ukrajiny. Oni na to pořád čekali, ono to nepřicházelo,“ uvedla bývalá studentská vůdkyně.

Rozkaz k zásahu dal asi Štěpán

Na otázku moderátorky Daniely Drtinové, zda by poznala, kdyby se StB podílela na řízení událostí, i když jen v zákulisí, Pajerová odpověděla, že zcela jistě.

Ale že StB 17. listopad 1989 zinscenovala, si nemyslí. Je přesvědčena o tom, že tehdejší mocní to „zvorali“ na Národní třídě. „Jak tam čekali na ty rozkazy, tak je možné, že lidé v ÚV KSČ - nebyli moc chytří - možná pořád volali o pomoc do Ruska, pořád se ptali, co mají dělat,“ uvedla.

Vzpomínala, jak na Národní třídě čekali demonstranti několik hodin, a nic se nedělo. Domnívá se, že rozkaz k brutálnímu rozehnání demonstrace vydal šéf pražské organizace KSČ Miroslav Štěpán, který údajně vždy řídil zásahy proti demonstracím. „Dovedu si představit, jak se stále nemohli dohodnout, tak Štěpán řekl dost, ať přijde z Moskvy jakýkoliv pokyn, tak tohle se tu dít nebude,“ domnívá se Pajerová.

Zásahy proti demonstrantům zarazil Jakeš?

Moderátorka upozornila, že historik Miroslav Vaněk v DV TV řekl, že Miloš Jakeš později brzdil potlačení nepokojů v listopadu 1989. Že Jakeš má zásluhy na tom, že po 17. listopadu 1989 už vlastně k silovému řešení nedošlo. Podle historika Vaňka právě díky Jakešovi nebyly do ulic vyslány Lidové milice.

Podle Pajerové byla velká nejistota, co se vlastně stane, do středy 22. listopadu. „V tu středu nám pořád někdo telefonoval, že Praha je obklíčená tanky, armádou a Lidovými milicemi,“ zavzpomínala. Nedokázala posoudit, zda právě díky Jakešovi, kterého na jiném místě rozhovoru označila jako „ne moc chytrého dědu“, vojáci a LM nakonec proti demonstracím nezasáhli. „To je těžko říct. Nedá se to ověřit. … Spíš si myslím, že se nedočkali pomoci z Ruska, na kterou tak zoufale čekali,“ předestřela Pajerová svoji představu o tom, jak to tenkrát vlastně bylo.


 

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …