Pakty OSN a Istanbulská deklarace pro mě nic neznamenají. Stejně se podle nich nebudeme řídit, bouchl do stolu Babiš

12.01.2019 13:33

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo pohovořil o plánovaném zvýšování důchodů. „V roce 2021 bude průměrný důchod alespoň 15 tisíc,“ předpokládá a upřesnuje, kde na tyto stoupající výdaje chce brát finance. A znovu se také například pustil do ministryně práce Maláčové kvůli jejímu návrhu na zvyšování životního minima.

Pakty OSN a Istanbulská deklarace pro mě nic neznamenají. Stejně se podle nich nebudeme řídit, bouchl do stolu Babiš
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Podle nastaveného „automatu“ by příští rok měly důchody růst o sedm set korun. Babiš říká, že by k tomu chtěl přidat ještě dvě stovky, aby prý dorovnal rychleji rostoucí mzdy. „Ano, je to můj návrh, o kterém se chci bavit,“ potvrdil.

A následně redaktora upozornil, že mu asi zapomněl připomenout, že má vlastně střet zájmů. „Protože jsem už důchodce, a protože to všechno vlastně dělám kvůli sobě,“ dodal premiér s tím, že sice nárok na penzi má už od loňského listopadu, ale nesehnal ještě potřebné papíry.

Svůj slib, že v roce 2021 bude průměrná penze patnáct tisíc, hodlá prý splnit. „Počítám s tím, že splním slib, který jsem dal a že za dva roky průměrný důchod bude minimálně patnáct tisíc,“ řekl a podotkl, že seniorům za rok přidali devět set korun měsíčně a lidem nad pětaosmdesát let ještě o tisícovku měsíčně navrch.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
Je si prý vědom, že k tomu, aby průměrná penze mohla být patnáct tisíc, tak je k tomu třeba mít zdroje. „Hlavním zdrojem jsou odvody sociálního pojištění a díky nim i letos je důchodový účet přebytkový,“ uvedl s tím, že ze všeho nejdřív chce v této oblasti napravit staré křivdy.

Zaměřít se chce hlavně na příjmovou stránku, protože je jasné, že jen současné příjmy nebudou stačit. „Aby se dál chodilo do penze v pětašedesáti letech, což je dřív než v západní Evropě, tak na to potřebujeme zdroje, a ty budeme hledat,“ doplnil s tím, že inspirovat se chce v jiných zemích.

Nesouhlasí s tím, co chce ministryně práce Maláčová, aby třetí pilíř byl povinný. „Nechci, aby třetí pilíř byl povinný. Lidé to nemají rádi a připomíná jim to starou dobu. Spíš je třeba lidem nabídnout možnosti,“ řekl Babiš a doplnil, že o tom všem se budou bavit v rámci koalice.

Stejně nelibě se vyjádřil i o návrhu Maláčové týkajícímu se zvyšování životního minima. „Paní ministryně přichází s návrhy, které mají dopad na rozpočet, ale nezajímá ji, kde na to vezme peníze,“ postěžoval si premiér. Zdůraznil, že po Maláčové v prvé řadě chce, aby udělala revizi sociálních dávek, než se zase budeme bavit o nějakém jejich zvyšování, a abychom efektivně bojovali proti zneužívání dávek na bydlení a v nezaměstnanosti.

Doplnil, že o zvyšování životního minima v programovém prohlášení vlády nic není, na rozdíl od rodičovské či zrušení karenční doby. „Navíc jeho zvyšování by mělo vliv i na ostatní dávky,“ říká premiér.

Pozornosti neušlo ani propírané téma posledních dnů – obědy zdarma, které se prý snaží udělat úsporně a efektivně. „Náš návrh, aby na oběd zdarma měly nárok jen děti, jejichž rodiče pobírají přídavky na děti, by státní kasu ročně vyšel na 1,2 miliardy. Naopak plošný návrh soc. dem. by stál na všech stupních 10 miliard,“ řekl Babiš, který odmítl, že by se stali levicovým hnutím.

Závěrem došlo na zahraniční politiku. Česko se jasně postavilo proti paktu OSN o migraci, pak ale podpořilo pakt OSN o uprchlících. Předseda vlády vysvětlil, proč tomu tak bylo, když k němu měl sám výhrady. „Pakt o uprchlících se týkal zprávy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a nemá na nás žádný vliv,“ řekl jasně.

Pakty OSN nebo Istanbulská deklarace prý Babiše moc nezajímají, jelikož jsou prý nevymahatelné a nemají žádnou závaznost pro náš stát. „Stejně se podle nich nebudeme řídit, protože ČR je svrchovaná země s vlastní přistěhovaleckou politikou. Sami si budeme rozhodovat, kdo u nás bude žít, na tom nebudeme nic měnit,“ uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…