Palác pro umělce a počítání borovic. Pravičáci zaútočili na úřady, které jsou prý k ničemu

20.09.2013 12:31

Strana svobodných občanů na internetových stránkách zveřejnila svůj předvolební program. Jedním z jeho bodů je i cíl zrušit 26 údajně nepotřebných úřadů, aby došlo k omezení byrokracie a úspoře financí. Zmizet by měl například Ústav pro hospodářskou úpravu lesů nebo Institut umění - divadelní ústav.

Palác pro umělce a počítání borovic. Pravičáci zaútočili na úřady, které jsou prý k ničemu
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

"Svobodní jsou pro osvobození lidí od nadměrné byrokracie. Svobodní prosazují legalizaci švarcsystému, aby lidé mohli pracovat a nabízet práci bez hrozby pokut. Svobodní prosazují rušení zbytečných úřadů a zákazů," stojí v obecném popisu u bodu programu "Zrušíme 26 úřadů".

Rušení úřadů bude mít pozitivní efekt z několika důvodů, jak Svobodní doufají. Měl by se zmenšit prostor pro korupci, protože nebude úřad, který rozděluje miliardy na dotacích. O ušetřené peníze pak bude možné snížit daňovou zátěž občanů a firem. A vzniknou místo toho soukromé firmy, u kterých bude možné objednat si služby, pokud o ně bude zájem ze strany soukromých podnikatelů.

Celé sdělení Svobodných ZDE

Konec počítání borovic za státní peníze

Jedním z úřadů, který Svobodní považují za nadbytečný je Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, který provádí národní inventarizaci lesů v České republice – šetření o skutečném stavu a vývoji lesů. A vyhotovuje a spravuje data oblastních plánů rozvoje lesů včetně zajišťování jednotného typologického systému lesů.

Podle Strany svobodných občanů ví ale o skladbě svého lesa nejvíce jeho majitel a neexistuje racionální důvod, proč by měl jeho činnost šetřit či inventarizovat stát. "Pokud majitel lesa bude mít zájem o inventarizaci či poradenství, není důvod, aby se neobrátil na soukromé firmy, které jistě vzniknou, bude-li o jejich služby zájem," stojí v programu s tím, že Ústav by měl být co nejdříve zrušen, čímž daňový poplatník ušetří podle propočtů strany bezmála 200 milionů korun.

Vydávat publikace může kdekdo

Do budoucna strana nepočítá ani s Institutem umění - divadelním ústavem, který prezentuje české umění v zahraničí, ale i u nás, vydává publikace, spolupracuje s divadly a v rámci programu Culture také poskytuje poradenství k žádostem o dotace z fondů EU.

Verdikt Svobodných je i v tomto případě nemilosrdný: "Divadla nepotřebují ke své činnosti divadelní ústav a nepotřebují jej ani daňoví poplatníci. Publikace o divadle může vydávat jakýkoliv vydavatel, pokud je o takové publikace zájem." Úřad by měl být proto zrušen bez náhrady a barokní Manhartský palác v Celetné ulici, kde úřad sídlí, by měl být prodán. Daňoví poplatníci by ušetřili 46 miliónů ročně a další nejméně desítky miliónů by vynesl prodej paláce, tvrdí program strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…