Palestina oficiálně přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu

01.04.2015 12:30

Palestina dnes oficiálně přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). V sídle soudu v Haagu se konala krátká ceremonie pro palestinskou delegaci. Palestinci chtějí u soudu stíhat Izraelce za údajné zločiny spáchané na palestinských autonomních územích. Rozhodnutí Palestinců kritizovaly Izrael a USA jako jednostranný krok odporující diplomatickému úsilí mezi Izraelem a Palestinci.

Palestina oficiálně přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Ceremonie v Haagu se zúčastnil palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí, avšak nikoli prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová. I když Palestinci chtějí podat stížnosti na konkrétní izraelské představitele a vojáky hned, cesta k zahájení soudního stíhání může být dlouhá. Upozornil na to sám Málikí v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí Voice of Palestine. "Nechci náš národ zklamat, ale procedura ICC je pomalá a dlouhá. Může se setkat s mnoha překážkami a výzvami a může trvat i roky," řekl.

Palestinská samospráva chce podat stížnosti na činy spáchané Izraelci od loňského června

Bensoudaová už v lednu nechala zahájit předběžné šetření, které má určit, zda existuje dostatek podkladů pro zahájení stíhání. Nejmenovaný palestinský představitel agentuře AP sdělil, že Palestinci jsou připraveni počkat si na výsledek tohoto předběžného vyšetřování, i když může trvat měsíce nebo roky.

Palestinská samospráva chce podat stížnosti na činy spáchané Izraelci od loňského června. Bude do nich spadat i letní padesátidenní ofenziva v Pásmu Gazy, kde přišlo o život 2200 Palestinců. Stíhání se ale může týkat rovněž palestinského Hamasu, a to za jeho raketovou palbu na civilisty v Izraeli. Kromě údajných válečných zločinů chce samospráva k soudu přenést i osídlování Západního břehu Jordánu Židy. Z tohoto problému, který byl dosud považován za výhradně politický, se nyní může podle analytiků stát problém právní.

ICC může od stíhání ustoupit v případě, že se žalovaná strana bude případy seriózně zabývat a začne je nezávisle vyšetřovat. Izraelská armáda už některé z útoků na civilisty v Gaze vyšetřuje.

Palestinci prý zasluhují mezinárodní podporu

Ochránci lidských práv z Human Rights Watch krok Palestinců ocenili a oznámili, že si Palestinci zasluhují mezinárodní podporu. "Vlády, které chtějí Palestinu trestat za přistoupení k ICC, by měly se svým nátlakem okamžitě přestat a země, jež se přihlásily k smlouvě o ICC by měly toto členství podpořit. Poukazovat by se mělo na pokusy zpochybnit mezinárodní justici, nikoli na palestinské rozhodnutí připojit se ke smlouvě, již ratifikovalo přes 100 zemí," sdělila právní poradkyně HRW Balkees Jarrahová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…