Palestina se chce vrátit k jednání s Izraelem. To podle Zaorálka řekl Malíkí

17.06.2015 15:19

Palestina má zájem vrátit se k jednacímu stolu s Izraelem a obnovit mírový proces, který povede ke vzniku dvou států na Blízkém východě. Při jednání s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem to dnes řekl jeho palestinský protějšek Rijád Málikí, který se během pobytu v Praze stal ministrem v demisi, neboť palestinská vláda dnes odstoupila. Na to, že by se mírové rozhovory mohly konat v Praze, jak před časem navrhl Zaorálek, je podle Málikího ale zatím brzy.

Palestina se chce vrátit k jednání s Izraelem. To podle Zaorálka řekl Malíkí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího

Podle českého ministra, který nedávno Izrael navštívil, stojí obě strany konfliktu o obnovení rozhovorů, které dlouhodobě stagnují. Nutí je k tomu podle něj i vnější hrozby. U příležitosti Málikího návštěvy zahájily Česko a Palestina fungování společné smíšené komise, která chce rozvíjet spolupráci obou zemí v mnoha oblastech.

Málikí se dnes setkal i s prezidentem Milošem Zemanem. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka spolu mluvili o aktuální politické situaci v Palestině kvůli odstoupení tamní vlády. Podle informací ČTK prezident, který je známým sympatizantem Izraele, při setkání také podpořil vznik samostatného palestinského státu a kritizoval radikální hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy. Ovčáček to ale nepotvrdil.

Zaorálek připomněl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho na počátku června ujistil, že židovský stát má zájem se vrátit k jednacímu stolu, pokud si Palestinci nebudou klást předběžné podmínky.

„I tady slyšel jsem, že palestinská strana má zájem držet se toho základního imperativu mírový proces a dvoustátní řešení a že je ochotna vrátit se k jednacímu stolu,“ přiblížil jednání s Málikím. Zopakoval, že Česko nevidí jinou alternativu řešení než obnovení mírových rozhovorů, na jejichž základě vznikne vedle izraelského i palestinský stát.

Zaorálek: Je na nich, aby se rozhodli

„Důvěřujeme České republice jako příteli obou zemí, že přispěje k lepšímu porozumění a vytváření lepších podmínek pro obnovení rozhovorů, které ukončí okupaci a umožní mír a prosperitu v našem regionu pomocí vytvoření palestinského státu, který bude v míru a bezpečí existovat vedle izraelského státu. My sdílíme stejnou vizi,“ uvedl Málikí.

Zaorálek je přesvědčen, že Izraelci i Palestinci mají důvody pro to, aby zamrzlá jednání oživili. „Ta situace kolem se mění a tito dva mají řadu společných zájmů. Oba jsou velmi nebezpečně ohroženi daleko extremističtějšími silami,“ řekl ministr ČTK a Českému rozhlasu. „Teď je na nich, aby se rozhodli,“ dodal.

Při své návštěvě Izraele Zaorálek nabídl Prahu jako hostitelské místo izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. „Praha je velmi pěkné místo, nádherné město. Byla by to pocta vrátit se sem i z jiného důvodu. Je ale ještě příliš brzy mluvit o něčem takovém. Chceme nejdříve vidět, jak se budou věci vyvíjet,“ reagoval dnes na Zaorálkův návrh Málikí. Už dříve ho zpochybnil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Chápeme očekávání spojená s obnovením mírových rozhovorů, i když mnohem víc očekávání je kladeno na Izrael jako jedinou demokracii na Blízkém východě. My bychom rádi, kdyby aspoň nějaké obavy a očekávání byly adresovány i palestinské straně,“ řekl dnes ČTK izraelský velvyslanec Gary Koren. Palestinci podle něj musí uznat, že řešením není jen vznik dvou států, ale dvou národních států. „Tak, jako se dva bratrské národy Čechů a Slováků rozešly v roce 1993, aby měly své národní státy, nezaslouží si státní suverenitu jen Palestinci, ale i židovský národ,“ uvedl.

Za předsednictví obou šéfů diplomacií dnes v Praze poprvé zasedla česko-palestinská smíšená komise, která jednala o spolupráci ve vzdělávání, vědě, energetice a zemědělství. „Palestina také nabízí českým firmám účast v průmyslových zónách, dokonce se mluvilo o možnosti založit s některými dalšími partnery novou industriální zónu, do které by mohly přijít české firmy,“ nastínil Zaorálek jednání komise složené ze zástupců vybraných ministerstev, která by se měla scházet zhruba jednou ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…