Pamatujete na Drábkova Šišku? Původně dostal šest let, teď jde k soudu podruhé

16.12.2014 7:28

Pražský městský soud dnes začne podruhé projednávat případ bývalých úředníků ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a Milana Hojera, kteří původně dostali šest a pět let za vydírání. Podle obžaloby nabídli firmě OKsystem zakázku v hodnotě nejméně 100 milionů korun výměnou za to, že firma v jiné věci stáhne svou stížnost na ministerstvo u antimonopolního úřadu. Verdikt ale zrušil vrchní soud, který kauzu vrátil k novému projednání.

Pamatujete na Drábkova Šišku? Původně dostal šest let, teď jde k soudu podruhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Bývalý náměstek Šiška a exšéf IT oddělení úřadu Hojer podle spisu žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu. V opačném případě by prý firma nedostala stomilionovou zakázku. Jednatel firmy jejich postup ohlásil na policii.

O ministru Drábkovi vznikaly i písně

Obžaloba Šišku s Hojerem původně vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplacení formou přidělení veřejné zakázky. Soud však jejich jednání vyhodnotil jako vydírání. Oba vinu odmítají. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…