Pamatujete na Kubiceho zprávu? Je to přesně deset let, co vyšla

28.05.2016 13:33

Velký rozruch na české politické scéně vyvolala v roce 2006 takzvaná Kubiceho zpráva. Tehdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice před deseti lety, 29. května 2006, předložil sněmovnímu brannému výboru zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku. Výročí připomíná ČTK.

Pamatujete na Kubiceho zprávu? Je to přesně deset let, co vyšla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií a bylo těsně před volbami, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD. Ve zprávě ÚOOZ byly mimo jiné poznatky útvaru o tom, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Zmiňovala například vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či případ podezření z korupce kolem výroby biolihu.

Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra, proto žalovala jak sociální demokracie, tak i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Ten také po volbách, které vyhrála opoziční ODS, zpochybnil jejich platnost a občanské demokraty obvinil z nečistých praktik. Strana nakonec žalobu stáhla. V dubnu 2011 Nejvyšší soud odmítl Paroubkovo dovolání a potvrdil, že Kubice se mu za zprávu nemusí omlouvat.

Kubice podle svých slov předložil poslancům zprávu proto, že se někdo pokoušel zdiskreditovat jeho podřízené a ovlivnit vyšetřování. Informace nebyly určeny pro veřejnost. Národní bezpečnostní úřad později pokutoval poslance ODS Ivana Langera a KDU-ČSL Pavla Severu za to, že nechali tajný dokument bez dozoru, a ten pak unikl do médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…