Pamatujete na ministra Šimonovského? Lidovec a tvůrce bodového systému slaví sedmdesátku

16.02.2019 8:00

Bývalý poslanec, senátor a ministr dopravy z let 2002-2006 Milan Šimonovský oslaví 17. února sedmdesátiny. Politik z Brna je členem KDU-ČSL od roku 1990. Ve funkci ministra se podílel například na spuštění systému elektronického mýtného či bodového systému pro dopravní přestupky.

Pamatujete na ministra Šimonovského? Lidovec a tvůrce bodového systému slaví sedmdesátku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s hejtmanem Jiřím Rozbořilem a předsedou představenstva Milanem Šimonovským

Šimonovský vystudoval v roce 1973 stavební fakultu na Vysokém učení technickém v Brně, do roku 1990 pracoval v Útvaru hlavního architekta města Brna, kde prošel funkcemi od specialisty na dopravní systémy až po vedoucího projektanta dopravních systémů. Členem Československé strany lidové (nyní KDU-ČSL) se Šimonovský stal v roce 1990. V květnu 2001 byl zvolen prvním místopředsedou strany. Od listopadu 2003 do srpna 2006 byl místopředsedou strany.

Bohaté zkušenosti má Šimonovský z komunální politiky. V roce 1990 byl zvolen do zastupitelstva města Brna a následně byl náměstkem brněnského primátora. Ve funkci zůstal i po volbách v letech 1994 a 1998. Z radnice odešel až na podzim roku 2000 po zvolení do Senátu, kde vystřídal bývalého šéfa Komerční banky Richarda Salzmanna (ODS). V horní parlamentní komoře byl do roku 2006.

V červenci 2002 byl jmenován ministrem dopravy, kterým byl ve vládách sociálních demokratů Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka až do září 2006. Ve funkci ministra se podílel na spuštění systému elektronického mýtného a ke konci jeho působení na ministerstvu došlo v červenci 2006 ke spuštění bodového systému pro dopravní přestupky v rámci novely silničního zákona.

Jako ministr musel také řešit zdlouhavou výstavbu dálnice D47 do Ostravy. S poslancem ODS Radimem Chytkou tehdy uzavřel sázku, že dálnice bude hotova do konce jeho ministerského působení. To se nestalo, a tak musel Šimonovský na podzim 2008 kvůli prohře v sázce projít pěšky úsek dálnice z Lipníku nad Bečvou až na polské hranice.

Od června 2006 do dubna 2009 pak byl poslancem, na svůj mandát ale rezignoval. Jako důvod uvedl únavu z vrcholné politiky, poté byl do dubna 2014 členem rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Šimonovský je ženatý a má jednoho syna. Mezi jeho záliby patří horolezectví, lyžování, plavání a jízda na kole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…