Pamatujete si veterána, který vystrčil zadek na Američany? Kauza pokračuje

14.06.2016 21:30

Martin Zapletal se jako řada dalších českých vojáků zúčastnil vojenských misí v Kosovu a v Iráku. Jako novodobý veterán se ovšem zapsal do povědomí veřejnosti především svým svérázným protestem proti vojenskému konvoji USA, jenž projížděl Českem. Veterán na členy konvoje vystrčil holý zadek a to ne jen jednou, ale hned třikrát.

Pamatujete si veterána, který vystrčil zadek na Američany? Kauza pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesun příslušníků 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Vojáci přenocují v ruzyňských kasárnách v Praze

„Těsně po průjezdu amerického vojenského konvoje na konci května byl na sociálních sítích zejména pro odpůrce USA hvězdou. A z jeho celkem banálního protestu vznikla aféra. Martin Zapletal vstoupil ve vojenském baretu, s plnovousem a v uniformě celkem třikrát do cesty americkým obrněným transportérům, obrátil se k nim zády a stáhl si kalhoty,“ připomíná server Aktuálně.cz.

Když tak učinil potřetí, přistoupili k němu policisté, nasadili mu pouta a zadrželi ho. Teď se zdá, že bude obviněn z trestného činu. Podle všeho případ veterána navíc nelze odložit, protože to není poprvé, co porušil zákon. Dá se předpokládat, že bude obviněn z trestného činu výtržnictví a může dostat trest až tři roky pobytu za mřížemi.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví, dopustil se totiž na veřejném místě hrubé neslušnosti. Policie jedná přesně podle zákona,“ uvedla tisková mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

Zapletal prý požádal o odchod z armády v roce 2004, protože na misi v Kuvajtu podle vlastních slov poznal, „co jsou Američané zač“. Sama sebe vidí jako vlastence, který na českém území nechce ani americké, ani ruské, ani čínské vojáky.

Psycholog Jeroným Klimeš k jeho případu poznamenal, že policie zde jednala příliš horlivě. Jeden z občanů vyjádřil názor a svým holým pozadím nikoho neohrožoval, takže není důvod veterána soudit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…