Paměť národa pořádá sbírku na nahrávky válečných veteránů

01.11.2018 7:00

V Česku dnes začíná sbírka ke Dni válečných veteránů, který připadá na 11. listopad. Koupí květu vlčího máku lidé přispějí projektu Paměť národa na další pořizování nahrávek účastníků druhého a třetího odboje. Zprávu přinesla ČTK.

Paměť národa pořádá sbírku na nahrávky válečných veteránů
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Sbírka, kterou čtvrtým rokem pořádá spolek Post Bellum, vynesla loni tři čtvrtě milionu korun.

Stovky dobrovolníků se zapečetěnými kasičkami se ode dneška objeví v ulicích Prahy a dalších 33 měst. Přispět a připnout si květ máku na klopu bude možné i v řadě knihoven, kaváren, obchodů a firem. Poslat příspěvek lze také on-line na webu projektu.

Loni se po celém Česku rozdalo přes 30.000 květů máků. Letos Paměť národa distribuuje 50.000 kusů. Sbírku doprovází na sociálních sítích videospot „Dědo, ty se bojíš bouřky?“ inspirovaný příběhem veterána druhé světové války Karla Brhela.

„Díky získaným penězům budeme moci pro archiv Paměť národa natočit další vzpomínky válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za svobodné Československo,“ uvedli organizátoři sbírky. Ve veřejně přístupném archivu Paměti národa je v současnosti uloženo více než 7000 nahrávek, včetně téměř 900 příběhů válečných veteránů z druhé světové války a více než 1000 účastníků třetího odboje.

Svátek věnovaný veteránům se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Jeho symbolem je červený vlčí mák, tedy květina, která vyrostla jako první na polích zničených při bojích. V Česku se jako významný den slaví od roku 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…