Paměť národa se omluvila Kyjevu za krymské Tatary na Hradě. Ovčáček zareagoval...

07.11.2019 17:06

Kolegium společnosti Paměť národa se v dopisu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a premiérovi Oleksiji Hončarukovi omluvilo za pozvání prokremelských krymských Tatarů prezidentem Milošem Zemanem na Pražský hrad, napsala ČTK.

Paměť národa se omluvila Kyjevu za krymské Tatary na Hradě. Ovčáček zareagoval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu dne 28.10.2019

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl, že by Zeman zástupce krymského spolku na Hrad pozval. Přišli podle něj jako doprovod jiných hostů.

Prokremelští krymskotatarští aktivisté ze spolku Kyrym birligi (Krymská jednota) na Facebooku na konci října zveřejnili fotografie z recepce konané na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října. Doprovodili je textem, že Zeman uznal Ruskem obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Ovčáček nejprve toto tvrzení na dotaz serveru Deník N nepopřel, ČTK ale následně sdělil, že Zeman nadále považuje anexi Krymu za protiprávní. Server zároveň uvedl, že zástupci Tatarů byli na Hradě na prezidentovo pozvání.

Ukrajinské velvyslanectví v Praze pozvání odsoudilo a českého velvyslance v Kyjevě Radka Matulu si kvůli záležitosti předvolalo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Kolegium Paměti národa v dopisu ukrajinským nejvyšším představitelům vyjádřilo zahanbení nad tím, že byli tito prokremelští krymští Tataři na Hrad pozváni. Zemanovo chování označili za nemravné. „Setkávání naší hlavy státu s kolaboranty, kteří mají vyvolat dojem, že anexe cizího území je legitimním krokem, pokud si to tamní lid přeje, přímo napomáhá okupačnímu režimu, který na cizím státu vykonal neomluvitelné násilí,“ napsali. Organizace dopis ve středu předala ukrajinskému velvyslanci v Praze Jevhenovi Perebyjnisovi.

Ovčáček ČTK v reakci sdělil, že prezident krymský spolek na Hrad 28. října nepozval. Pozvání podle něj dostali zástupci Rusínů. „Což je vzhledem k historii první československé republiky logické. Každá pozvánka je pro dvě osoby a záleží jen na pozvaném, kdo doprovod tvoří,“ napsal. Dopis Paměti národa označil za „blamáž a nemravnost vůči České republice, protože na základě fake news poškozují její jméno na Ukrajině“. Zároveň připomněl, že Zeman považuje anexi Krymu za nezákonnou.

Koordinátorem projektu Paměť národa je společnost Post Bellum, spolupracuje s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Cílem je vytvořit sbírku vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí. Kolegium tvoří několik desítek lidí. Pod dopisem je uvedeno pět zástupců vedení projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …