Pan Babiš jim to vysvětlil... Televizní rada začala prošetřovat reportáž o dluhopisech, Marek Wollner okamžitě zareagoval

09.03.2017 20:47

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyzvala Českou televizi, aby vysvětlila způsob zpracování tří reportáží o nákupu dluhopisů ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Babiš si stěžoval na to, že vyznění reportáží mohlo vyvolat pochybnosti o jejich nestrannosti a objektivitě. Ke kauze už se vyjádřili hradní mluvčí Jiří Ovčáček a šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner.

Pan Babiš jim to vysvětlil... Televizní rada začala prošetřovat reportáž o dluhopisech, Marek Wollner okamžitě zareagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

ČT má na odpověď 30 dnů. Uvedla to dnes RRTV v tiskové zprávě. Stížnostem se bude v nejbližší době věnovat etický panel ČT a budou předloženy internímu šetření, uvedla televize.

Rada chce vysvětlení k reportážím „Křišťálově čisté“ a „Voda a víno“, odvysílaným v rámci nedělních pořadů 168 hodin, a reportáži „Ministerské počty“ z pondělních Reportérů ČT.

„Stížnostem Andreje Babiše na tři reportáže v publicistických pořadech České televize se bude v nejbližších dnech věnovat Etický panel České televize, stížnosti jsou rovněž předloženy k internímu šetření v rámci ČT. Česká televize je připravena podat RRTV řádné vysvětlení a obhájit, že k žádnému porušení zákona nedošlo,“ řekla ČTK mluvčí televize Alžběta Plívová. Podání vysvětlení je podle ní běžný nástroj, který RRTV využívá pro vyřízení stížností, jež obdrží. Loni a předloni podávala Česká televize vysvětlení asi v 50 případech.

Reportáže podle stížnosti radě zpochybňují legitimitu nákupu dluhopisů a mohou účelově vyznívat tak, že Babiš lhal ohledně svých příjmů, i když to nebylo spolehlivě prokázáno. Jedna z reportáží by mohla evokovat dojem, že nákup dluhopisů byl účelový s cílem vyhnout se placení daní a že společnost Agrofert je protežována při získávání veřejných zakázek, dodala rada.

Jedné reportáži v pořadu 168 hodin stížnost radě dále vytýká, že nepřinesla nové informace a nereflektovala argumenty napadeného aktéra, ačkoli byly v době zpracování reportáže známé. „Reportáž nedala prostor k vyjádření aktérovi, ale naopak pracovala s účelovým sestřihem jeho předchozích vyjádření sestavených do takového celku, který evokoval dojem jednoznačného provinění A. Babiše,“ uvedla rada.

Babiš si na sérii reportáží stěžoval rovněž u Rady České televize. Žádal pracovněprávní postih redaktorů, kteří se na jejich vzniku podíleli.

Nejasnosti kolem Babišova majetku se vynořily v souvislosti s tím, že v roce 2013 koupil dluhopisy svého holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Kč. Babiš už dříve řekl, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy. Pochybnosti o svých příjmech hodlá Babiš rozptýlit auditem.

Vyjádřili se Jiří Ovčáček i Marek Wollner, šéfredaktor Reportérů ČT. Pod jeho profilem se rozvinula diskuse, jejíž účastníci se podivovali, co RRTV na reportáži nechápe, že žádá její vysvětlení. Marek Wollner sám na to odpověděl: "Z argumentace plyne, že už jim to vysvětlil pan Babiš". Poté o tom ještě debatoval s dalším známým redaktorem Janem Moláčkem a v této debatě vyjádřil názor, že podle použitých formulací je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zjevně pod tlakem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…