Pan Pelikán je mladý, temperamentní, kreativní... A Ištvan určitě všechno doloží, ujišťovala na Primě Válková

19.06.2016 12:58

Nečekaně smířlivě se postavila ke kauze reorganizace policie bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Helena Válková (ANO). Ta nejen o této problematice diskutovala v pořadu Partie televize Prima s bývalým policejním prezidentem Martinem Červíčkem, bezpečnostním expertem ODS.

Pan Pelikán je mladý, temperamentní, kreativní... A Ištvan určitě všechno doloží, ujišťovala na Primě Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryné spravedlnosti Helena Válková

Válková prohlásila, že když slyšela vyjadřovat se svého nástupce, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána k této kauze, tak sama by prý byla mnohem uvážlivější. Kritizovala také ostrá vyjádření ministrů Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO): „Jak můžeme od občanů chtít respekt k nejvyšším státním představitelům, když si vzájemně nadávají,“ prohlásila. Upozornila, že oba tito ministři udělali řadu dobrých věcí, domnívá se, že za jejich hádkami také bylo vzájemné poměřování ega.

Z koaliční roztržky je zklamaná, myslí si, že lidé chtějí v současné době stabilitu. Doufá, že rétorika, až se vrátí premiér z návštěvy Číny, bude na jiné úrovni.

Válková také dává za pravdu těm, kteří říkají, že sloučení útvarů, které si vzájemně přebírají věci, je smysluplné. Ale zrnko pravdy je podle ní také na tvrzení, že jde o to zbavit se Šlachty.

Můj nástupce je mladý a temperamentní

Na Červíčka celá kauza působí jako boj o vliv na policii. „Nejvíc mě děsí to, že obecný odborný problém atmosféru v policii narušil,“ podotkl.

Moderátor se pak zeptal, proč použil ministr Pelikán v celé kauze tak tvrdá vyjádření. „Můj nástupce je mladý, temperamentní, kreativní, vždy najde rychle řešení,“ reagovala Válková s tím, že za některými Pelikánovými vyjádřeními byla jeho nezkušenost.

Nelíbilo se jí také, že kvůli jednomu policejnímu odboru byla ohrožena stabilita vlády. „Teď je čas spíše na smír,“ podotkla.

Upozornila na to, že se nám vede dobře i díky finanční politice ministra Babiše a migrační politice ministra Chovance. „Jsem přesvědčená o tom, že bychom se měli soustředit na podstatnější problémy,“ poznamenala.

Jde o to, zda je reorganizace dostatečně projednaná

Červíček poukázal na to, že o reorganizaci policie se hovoří už deset let. „Ta myšlenka je ve své podstatě správná, jde jen o to, zda je s odbornou veřejností dostatečně projednaná,“ uvedl s tím, že by se přimlouval za to, aby vedení policie nespěchalo a dalo prostor odborné veřejnosti reorganizaci projednat.

Moderátor se pak zeptal, co říká na hlasy, podle nichž je za současnou změnou tři roky starý plán na odstranění Roberta Šlachty. Červíček si nemyslí, že něco takového existuje.

Válková upozornila, že podezření, že za reorganizací policie mohlo být něco jiného, posiluje to, proč se nediskutovalo o reorganizaci se státními zástupci. „V tomto případě se nedodržely ani základní časové parametry. Komunikace nebyla dobře zajištěná. Část koalice, která šla do voleb s bojem proti korupci, v tom viděla konec boje s korupcí, a to už je špatně. Jeden zareagoval možná víc hystericky, druhý připravil věc podezřele,“ shrnula Válková.

Vláda vydrží

Červíček uvedl, že problém je v odborné poloze a že se při odborné diskusi neměla čekat velká shoda. V pravomoci policejního prezidenta je pak „bouchnout do stolu“ a svůj návrh prosadit.

Příští týden podle Válkové ukáže státnickou moudrost Sobotky, Babiše a Chovance. „Předčasné volby by stály spoustu peněz,“ varovala. Sama ale věří, že vláda vydrží.

V další části pořadu se diskutovalo o zprošťujícím rozsudku v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, v níž byla mimo jiných obžalována Jana Nečasová, dříve Nagyová. Podle Válkové je zprošťující rozsudek překvapující, ale je třeba si počkat na vyhodnocení konkrétních důkazů v rozsudku.

Jde o hledání práva odvážnou právní cestou

Červíček si myslí, že vše co se týká práce policie a státních zástupců, proběhlo v souladu se zákonem. „Vše proběhlo v režii nejvyššího státního zastupitelství, tak kde bychom proboha měli čekat vyšší odbornost?“ řekl Červíček. I on podtrhl, že si musíme počkat na pravomocné rozhodnutí soudu. Nemyslí si ale, že ne vše, co není podle našich představ, je trestnou činností.

Celá kauza na něj působí, že jde o hledání práva odvážnou právní cestou. Až pravomocný rozsudek podle něj odpoví na otázku, kde státní zastupitelství udělalo chybu.

Válková poukázala na to, že odvolací soud dává závazné pokyny, jak se s případem má soud vypořádat. Teprve rozsudek ukáže, nakolik se toho soudkyně, která případ rozhodla, zhostila.

Hlasy volající po odvolání olomouckého žalobce Ištvana označila Válková za hysterickou reakci. Jsme totiž ještě v průběhu trestního řízení, a Ištvan má velkou odpovědnost. Teprve až bude na světě pravomocné rozhodnutí, je třeba vyvodit politické důsledky. Válková se domnívá, že nyní Ištvan udělá vše pro to, aby důkazy předložil a městskému soudu zajistil dostatečnou bázi pro jeho rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…