Pan Rozumek argumentoval účelově a manipuloval s fakty. A ti lidé kolem... Poslanec nám popsal, co zažil na debatě s prouprchlickým neziskovkářem

26.01.2017 15:09

„Toto letiště (ruzyňské) je vstupní branou nikoliv pouze do České republiky, ale do celého schengenského prostoru; a jsme plně zavázáni všem státům uvnitř této hranice, že budeme jednoznačně a nekompromisně dodržovat platné tuzemské, evropské i mezinárodní legislativní normy. Což na rozdíl od jiných zemí (viz Německo a jeho jednostranné rozhodnutí o neuplatňování Dublinských dohod, „ochrana“ schengenské hranice ze strany Itálie, Řecka) činíme a činit budeme, ať se to někomu líbí, či nelíbí,“ zdůraznil předseda výboru Poslanecké sněmovny pro obranu Bohumil Chalupa (ANO). Reaguje tím na slova Martina Rozumka z Organizace na pomoc uprchlíkům.

Pan Rozumek argumentoval účelově a manipuloval s fakty. A ti lidé kolem... Poslanec nám popsal, co zažil na debatě s prouprchlickým neziskovkářem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Chalupa

Slova Martina Rozumka z Organizace pro pomoc uprchlíkům v deníku Právu o tom, že český azylový systém má za cíl žadatele o azyl odstrašit a že na ruzyňském letišti se policie snaží lidi, kteří chtějí žádat o azyl, dostat do letadla zpět směrem, kterým přiletěli, nebo mají-li některý z dokladů neplatný či zfalšovaný, vsadí je rovnou do vězení, odpověděl pro ParlamentníListy.cz poslanec Bohuslav Chalupa (ANO).

Nechci nikoho zbytečně kritizovat, ale…

„Vzhledem k tomu, že mimo práce ve výboru pro obranu a výboru pro bezpečnost jsem i předsedou Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a členem podvýboru pro migraci a azylovou politiku (všechno souvisí se vším a je potřeba si mozaiku skládat z více dílků), velmi těžko mne někdo může osočit z toho, že jsem pod vlivem jednostranných informací, že nemám dostatečný přehled o situaci apod., tím méně z xenofobie,“ konstatuje na úvod. Martina Rozumka pokládá za velmi inteligentního člověka. „Nakonec neziskovky nemohou zakládat a provozovat hlupáci, musí to být člověk, který asi i věří tomu, co prezentuje,“ uvedl.

„Protože považuji za potřebné naslouchat i více či méně odlišným názorům, než mám já, pokud mohu, sleduji jeho vystupování v médiích. Osobně jsem se s panem Rozumkem potkal 2. listopadu 2016 při akci v Městské knihovně v Praze, nazvané, myslím, Zkušenosti s migrací v Kanadě a ČR,“ zavzpomínal Chalupa. „Původně jsem šel na akci s tím, že si potichu vyslechnu, jak to dělají v Kanadě, jak zvládají migrační vlnu a jaké mají dlouhodobé zkušenosti z provádění integrace osob ze zcela jiného kulturně-náboženského prostředí; rozhodně jsem neměl v úmyslu jakkoli narušovat atmosféru tohoto setkání. Nutno poznamenat, že většina přítomných byla evidentně naladěna na vlnu reprezentovanou osobou pana Rozumka. V každém případě jsem po vystoupení a argumentaci pana Rozumka tomuto vnitřnímu závazku nedostál, vystoupil jsem v diskusi a napřímo jsem konstatoval, že mne jeho vystupování skutečně velmi zklamalo a nepříjemně překvapilo, zejména jeho vysloveně účelová argumentace a manipulace s fakty,“ sdělil Bohuslav Chalupa.

Pan Rozumek u mne ztratil věrohodnost, jeho tvrzení beru s rezervou

„Bylo to i pro mne nepříjemné, na tvářích některých osob v sále zamrzly úsměvy a atmosféra se stala poněkud tíživou, ale nemohl jsem si pomoci… Nebudu tajit, že pan Rozumek alespoň v mých očích ztratil jistou autoritu a věrohodnost, a proto i jeho aktuální komentář k tomu, jak ‚zločinně‘ postupuje český stát, naše policie vůči migrantům, beru po této zkušenosti s velkou rezervou,“ vysvětlil. „Také je nutné zdůraznit, pokud již bylo zmíněno letiště Václava Havla, že právě toto letiště je vstupní branou nikoliv pouze do České republiky, ale do celého schengenského prostoru; a jsme plně zavázáni všem státům uvnitř této hranice, že budeme jednoznačně a nekompromisně dodržovat platné tuzemské, evropské i mezinárodní legislativní normy – což na rozdíl od jiných zemí (viz Německo a jeho jednostranné rozhodnutí o neuplatňování Dublinských dohod, ‚ochrana‘ schengenské hranice ze strany Itálie, Řecka) činíme a činit budeme, ať se to někomu líbí, či nelíbí,“ zdůraznil Chalupa. „To, že pan Rozumek obhajuje to, co jej v podstatě živí, je pochopitelné a srozumitelné, ale očekával bych od tohoto inteligentního spoluobčana férovou argumentaci a diskusi zároveň s tím, že bude vycházet z toho, že i my ostatní máme všech pět pohromadě a často máme relevantní informace o tom, o co vlastně jde,“ upozornil s tím, že věci se určitě dají řešit, ale nikoliv tím, že budeme tendenčně manipulovat s fakty a zaměňovat dojmy s pojmy.

„A na závěr – s napětím očekávám, že mi pan ministr Chvojka na základě mé interpelace a ústní dohody dodá podrobnou informaci o problematice neziskových organizací v ČR – tedy o jejich počtu, financování, kontrole výsledků jejich práce, kontroly jejich výročních zpráv atp.,“ zakončil Bohuslav Chalupa, místopředseda výboru Poslanecké sněmovny pro obranu.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …