Pan kardinál Vlk se velmi zasloužil o tento stát, ujišťovali kněz i lidovec. Pak dostal slovo komunista a všichni jen koukali

20.03.2017 23:05

K úmrtí kardinála Miloslava Vlka se v pořadu Události, komentáře ČT24 vrátili religionista Ivan Štampach a osobní tajemník Dominika Duky Milan Badal. Své řekli i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola a poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Pan kardinál Vlk se velmi zasloužil o tento stát, ujišťovali kněz i lidovec. Pak dostal slovo komunista a všichni jen koukali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

„Párkrát jsme probírali určitá témata,“ vzpomněl na kardinála Vlka Štampach. „Byl pragmatický a zdvořilý,“ dodal. Badal s Vlkem také často debatoval. „Byl velice cílevědomý, velice pracovitý. Občas byl až rychlý na to, co vyžadoval,“ dodal. 

„Mně se zdál být jednoznačný a prosazující svoje pojetí,“ dodal Štampach. „Nastoupil poté, co rezignoval proslulý kardinál Tomášek. Převzal na sebe funkci českého primase. Cítil se oprávněný a kompetentní hájit praktické, řekl bych, pragmatické zájmy církve,“ sdělil. „Kardinál Vlk byl de facto mladíkem mezi těmi staršími pány,“ řekl Badal. 

„Pan kardinál měl hrůzu z toho, že se vše soustředilo na ekonomiku. Byla to otázka stylu a přístupu k hodnotám,“ vyjádřil se pak Badal ke konfliktu Vlka s exprezidentem Václavem Klausem. „Václav Klaus prosazoval čistě ekonomickou formu politiky, a to samozřejmě kardinál Vlk rozporoval,“ řekl Štampach s tím, že kardinál prosazoval zájmy katolické církve.

Vlk v minulosti kritizoval také prezidenta Miloše Zemana, a to na za (ne)udělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. „Jako přirozená autorita se vyjadřoval ke spoustě témat,“ řekl Badal.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

„Pan kardinál Miloslav Vlk byl člověk širokého kulturního rozhledu, člověk velmi vzdělaný, sečtělý, schopný diskutovat k mnoha tématům. Chtěl bych mu touto cestou poděkovat za celoživotní dílo. Udělal mnoho pro tento stát,“ připojil se následně se svými slovy Mihola. „Zdůraznil bych velký přínos na poli historie. Velmi výrazně se zasloužil o pohled na mistra Jana Husa,“ připomněl. 

„Arcibiskup byl kontroverzní osobou. V rámci katolické církve byl výraznou osobností, polemizoval bych hodně o tom, že udělal hodně pro český stát. Katolická církev mu má být za co vděčná, zejména v oblasti církevních restitucí,“ řekl Grospič.

„Mrzí mě, že tady kolega zužuje osobnost kardinála Vlka přes svět čísel a ekonomické pohledy. To je naprosté nepochopení a je to až nehorázné hodnocení,“ rozlítil se Mihola. 

„Myslím si, že katolická církev trošku zneužívá prostor, který dostává. Církevní restituce jsou nehorázným darem, který udělala vláda premiéra Petra Nečase. Nezpochybňuji však úlohu kardinála Vlka, kterou měl,“ snažil se pak částečně zmírnit svá slova Grospič. „Měla by nastat odluka církve od státu, ale neměla nastat formou církevních restitucí,“ řekl. „Sekularizace naší společnosti je skutečností a ani církevní restituce tomu výrazně nepřispěly,“ dodal.

Závěrečné slovo pak patřilo poslanci Miholovi. „Sekularizace kráčí napříč Evropou,“ řekl. „Teď jsme v nějaké fázi a já věřím, že se po několika letech nacházíme ve fázi hledání více duchovních poct. Věřím, že se nehlásíme jenom formálně ke kořenům,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…