Pan kníže by se měl... Andrej Babiš u nás vrátil Schwarzenbergovi úder za „hnus“. Kecy, privatizace Becherovky, vraždění a bombardování Jugoslávie, dodávají Filip, Zahradil či Huml

10.09.2015 17:53

Předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg řekl, že z posledních výroků Miloše Zemana a Andreje Babiše k uprchlíkům a z petice Václava Klause je mu „hnusno“. Podle něho je „hnus, jak čelní představitelé našeho státu straší a podněcují nenávist“.

Pan kníže by se měl... Andrej Babiš u nás vrátil Schwarzenbergovi úder za „hnus“. Kecy, privatizace Becherovky, vraždění a bombardování Jugoslávie, dodávají Filip, Zahradil či Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila program 29. schůze. Mimo jiné se bude projednávat vládou odhlasované zavedení registračních pokladen, které by mohlo být jablkem sváru

„Zažíváme opravdu chvíli, kde se Česká republika a náš národ ocitly na rozcestí. Nepopírám, že poslední výroky pana prezidenta, petice bývalého prezidenta Klause a opatrnější výroky pana ministra financí nás pohnuly k tomu, že musíme zaujmout jasné stanovisko. Z těch výroků a té petice je mi hnusno,“ prohlásil šéf TOP 09 k uprchlické krizi. „Je to hnus, jak čelní představitelé našeho státu straší a podněcují nenávist,“ dodal Schwarzenberg.

Situace je v reálu mnohem horší, než občan běžně ví. EU nic nedělá a neřeší

ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, co si o těchto slovech myslí. Podle některých politiků Schwarzenberg a TOP 09 nekriticky přijímají vše z EU. Podle dalších nesou za současnou krizi odpovědnost USA a EU se svými vojenskými intervencemi a nepřímo i Schwarzenberg jejich podporou. Reagoval sám Schwarzenbergem kritizovaný Andrej Babiš.

„To si nemyslím. Já jsem navrhl velice konkrétní řešení uprchlické krize, a to je okamžitý boj proti pašerákům, jež dnes rozhodují, kteří uprchlíci se do Evropy dostanou, a Evropská unie jen nečinně přihlíží. Ta je neschopná krizi řešit, Frontex je nefunkční a kvóty nejsou systémové řešení. Je třeba zabránit ilegální imigraci a postarat se o skutečné uprchlíky, ne o ekonomické uprchlíky, jejich selekce musí proběhnout mimo evropský kontinent. Pan kníže by se měl obeznámit s imigrační politikou USA, Kanady a Austrálie. Kombinaci těchto sytémů by měla Evropa převzít,“ odpověděl na dotaz ParlamentníchListů.cz předseda ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

„Myslím, že vláda tentokrát nestraší. Situace je v reálu mnohem horší, než občan běžně ví, a rozhodně i tyto minimální informace u něj budí oprávněné obavy. Pokud se to panu Schwarzenbergovi nelíbí, je mi líto, nechť tedy navrhne řešení tohoto exodu. Jinak v celkovém kontextu je prakticky možné s prezidentem Zemanem i exprezidentem Klausem souhlasit. Hledání řešení je nejen na Evropské unii, ale i na mocnostech, kdy USA mají na tom velký podíl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Vzhledem k tomu, že europoslanci TOP 09 jako jediní z České republiky hlasovali ve středu v Evropském parlamentu pro povinné kvóty, je i z těchto výroků jasné, kterou cestou TOP 09 kráčí. Je to cesta naprosté nesamostatnosti a podřizování se vždy a ve všem nápadům Bruselu a Berlína,“ upozornil první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Populismus, strašení, podněcování nenávisti jsou špatné vždy, zvláště ve vážných problémech. Je zřejmé, že Evropa v řešení imigrace zaspala a těžko hledá ‚dobrá řešení‘ a často vlastně i shodu. Škoda že někteří z nejhlasitějších kritiků více nezdůrazňovali potřebu pomoci na místech mimo Evropu dříve a nenabídli rozumná a reálná řešení v rámci EU, jíž jsme přes deset let členem. Jsou zde i dlouhodobé zkušenosti některých zemí západní Evropy, z nichž se dá v přístupu k těmto otázkám poučit,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz místopředseda KDU-ČSL a předseda jejího poslaneckého klubu Jiří Mihola.

„Takto expresivní vyjádření bych osobně nepoužil, nicméně souhlasím s názorem, že tito politici zneužívají strachu občanů ke svému zviditelnění. Podobně tohoto strachu využívají bezpečnostní agentury. Přitom za poslední amnestie exprezidenta Václava Klause vzrostla kriminalita o sedm procent a dnes v souvislosti s běženci neroste. Populismus s xenofobními rysy ničemu a nikomu při řešení nelegální migrace nepomůže. Pomáhá spíše ošálit občany a odvádí pozornost od jiných problémů, které jsou pro občany ČR daleko důležitější,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa

Otázka, kdo je už xenofob a kdo jen hájí vlastní kulturu...

„Všechny tyto otázky a výroky vzbuzující vášně by byly zbytečné, kdyby EU začala včas, efektivně a racionálně problém uprchlíků řešit. Otázka, kdo je už xenofob a kdo jen hájí vlastní kulturu, tak paradoxně možnost problém věcně řešit komplikuje,“ říká první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Pan kníže se zvysoka plete – většina lidí se nesnaží budit nenávist vůči uprchlíkům. Pouze vyjadřují obavy před neregulovaným masivně rostoucím přílivem lidí ze zcela zjevně nepřátelských kultur a před invazí teroristů z Islámského státu. Jen podle Europolu jich s migranty přišlo do Evropy přes pět tisíc. To je naprosto vážný důvod k obavám a poplachu. A to, že islamisté, vraždící bezhlavě kohokoli, nebudí sympatie, to holt není naše vina, ať si pan kníže myslí, co chce,“ uvedl předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Podněcování nenávisti hnus je. Neaktivita a ignorance problému jsou hnus také, takže si obě neschopné skupiny nemají co vyčítat,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Myslím, že hlavními podněcovateli xenofobie jsou v tuto chvíli evropští a američtí politici, kteří zaprvé nejsou schopni veřejně uznat chyby své imigrační a multikulturní politiky z minulosti; zadruhé nejsou schopni činit praktické kroky při vnější ochraně schengenského prostoru, aktivní a vojenské kroky v boji proti Islámskému státu a efektivní kroky pomoci přímo v místě konfliktu. Zatřetí nejsou schopni přiznat euroamerický podíl na destabilizaci regionu Blízkého východu. Bez těchto kroků jsou moralistické výroky na adresu druhých jen plané kecy,“ míní místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Pan kníže byl ten, který nadšeně podporoval akce západních spojenců, jejichž výsledkem byl rozvrat Libye, Sýrie, Iráku, vznik Kosova, což všechno je prvotní příčinou současného exodu uprchlíků. Být jím, tak nevystrkuji hlavu a raději mlčím. A chce-li jít příkladem, nechť přejde k činům a vezme si část imigrantů na svá panství anebo je ze svého miliardového majetku financuje. Například ze zdrojů, které nabyl při privatizaci Becherovky,“ vzkázal Schwarzenbergovi předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Karlu Schwarzenbergovi nebylo hnusno po bombardování Jugoslávie ani po uznání Kosova

„Mně je hnusno z výroků Karla Schwarzenberga. Už několikrát jsem ho vyzval, aby své řeči o tom, jak jsme xenofobní, rasističtí, jak nechápe těžkou situaci imigrantů a jak se k nim špatně chováme, doložil. A hlavně by nás měl zahanbit a nastěhovat si uprchlíky k sobě. Kam, jak víme, má. Jeho chabá a bezduchá argumentace je nejen směšná, ale dokazuje to, že vůbec nechápe nebezpečí, které s nimi do Evropy přichází,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Karlu Schwarzenbergovi nebylo hnusno po bombardování Jugoslávie ani po uznání Kosova. Možná jeho fyzický stav hnusna nastoupil opožděně. Svědomí je potvora. A prášky na to nejsou. V současné situaci kritizuje ty, kteří vidí svět reálně, a sám věří přeludům,“ řekl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nikdo, ani pan Schwarzenberg, by neměl mít právo zpochybňovat lidový plebiscit, kterým petice nepochybně jsou, a je zcela lhostejné, že tuto iniciuje zrovna Václav Klaus. Domnívám se, že se kníže oprávněně obává výsledků této petice, jež mu do jeho antivlastenecké hry určitě nezapadnou, a že také pokračuje mocenský boj mezi ‚havlisty‘ a ‚klausovci‘, hořící již od 90. let. Konstatování dané reality za pomoci hlasu veřejnosti, když ji naše takzvané elity národu samy vysvětlit neumějí, je také jen dalším logickým projevem dlouhodobé polarizace společnosti. Nebojím se říci, že na pozadí současné migrační vlny se již odehrává řízený a cílený boj o zachování či likvidaci nejen historické identity českého národa, ale i fundamentálních evropských kulturních vzorců. A na které straně pomyslné české hranice stojí pan Schwarzenberg, musí být každému z nás jasné,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím si, že jmenovaní politici jsou korektní v otázce uprchlíků. A je to jen otázka pohledu. Pan Schwarzenberg může řešit pomoc uprchlíkům privátně,“ podotkl senátor ODS Jaroslav Zeman.

Cesta do p...

„V památném listopadu 1989 jsme v ulicích a na náměstích vykřikovali, že v jednotě je síla. Zhruba od roku 2005, kdy se objevují mimo jiné premiéři pan Paroubek a pan Topolánek, se společnost začíná nejen rozdělovat, ale vysloveně hrubnout. Stejně tak politická scéna. Nové parlamentní subjekty slibovanou změnu nepřinesly, naopak marasmus ještě prohloubily. Snad je netřeba jmenovat. Přímá volba hlavy státu vše ještě prohloubila. Za vydatné pomoci bulvarizujících se a mnohdy zřetelně závislých médií. Bohužel demokraticky, konzervativně a intelektuálně se tvářící Kájova poražená strana to dodnes nevydýchala. Bez ohledu na tu a tam odůvodněnou jejich kritiku druhých sami se stávají vulgárními. Ani oni nesjednocují. Naopak tvrdě rozdělují. To je však cesta nejen do pekel.To je cesta až ‚tam‘, začíná to taky na ‚p‘,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Taky deklasování, nálepkování, urážky lidí s opačným názorem a šíření nenávisti do demokracie nepatří. Je to jen trapný důkaz arogance a neukojené touhy po moci. Taky proto Evropa je tam, kde je. V p... Nazvat jiný názor hnusem je poněkud ubohé. Ale jak vidno, účel je splněn. Ač žádný nápad, média reagují. Bohužel daleko ochotněji než na umírněnější, a přitom konstruktivní slova jiných. A vo tom to je. Ne? I ti nejzarytější kritici by měli třeba panu premiérovi přiznat, že tohle není vůbec jeho styl. Ale asi to není pak zase mediálně zajímavé. Alespoň já, bez jakékoli servility, jsem za to vděčný. Jistá skutečně aristokratická noblesa by nebyla jenom politice na škodu. Jen ty vzory nám často chybějí,“ dodal Koskuba.   

 Populismus zabírá na voliče

„Pan Schwarzenberg by se měl především zamyslet nad tím, komu slouží. Neříkám, že se vším, co říkají současný a minulý prezident, bezvýhradně souhlasím. Čelní představitelé státu nenávist nepodněcují, ale jenom reagují na vývoj situace, kterou zavinil někdo úplně jiný, a je třeba říci, že kníže se na tom víceméně intenzivně podílel,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského se diskuse o imigraci zbytečně hrotí. „Všichni zmínění pánové si nemají co vyčítat. Dnes není třeba si vyřizovat účty z prezidentské kampaně, ale začít spolupracovat na řešení, jak skutečným uprchlíkům pomoci. A to ani jeden z pánů ani jednou neřekl. Je mi hnusno pouze z té nekonstruktivity,“ poznamenal Zdechovský.

„Populismus zabírá na voliče. Zdá se, že prezident i exprezident uvažují o opětovné kandidatuře. Babiš vždycky říkal to, co chtějí lidé slyšet, a TOP 09 se musí odlišit,“ hodnotí Zuzka Bebarová Rujbrová

Podle průzkumu agentury Focus si 78 procent českých občanů myslí, že by se mezi členskými státy EU měla obnovit ostraha hranic. Celých 94 procent respondentů uvedlo, že by EU měla uprchlíky vracet, a 57 procent lidí není spokojeno, jak se k problému běženců staví vláda ČR.

Podle průzkumu je 61 procent lidí přesvědčeno, že Unie by běžencům měla pomáhat v místě jejich původu. Naopak 32 procent dotázaných je toho názoru, že by Evropa měla migranty vracet bez další pomoci. Značná část populace (44 procent) si myslí, že by stát neměl uprchlíkům pomáhat vůbec, ani muslimským, ani křesťanským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…