Pan premiér si ta čísla vymýšlí? Moravec znovu pálil do Babiše

17.01.2021 14:50

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se sešli bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch a lékařka Zdeňka Němečková Crkvenjaš z ODS. Exministr Vojtěch uznal, že nemocnice na tom nejsou dobře a už dopředu varoval, že se to v žádném případě nezlepší, ani když koronavirová vlna ustoupí. Paní doktorka exministrovi přitakala. A varovala, že už dnes se lidé bojí chodit do nemocnic, což má své následky. Poté popsala své neveselé zkušenosti s registrací své tety k očkování.

Pan premiér si ta čísla vymýšlí? Moravec znovu pálil do Babiše
Foto: Screen Youtube
Popisek: Nebát se! Speciální pořad Václava Moravce k epidemii

V českých nemocnicích je situace už natolik zlá, že pomocnou ruku podávají hasiči, vojáci, policisté i dobrovolníci z jiných profesí. Lékaři a sestry už jsou vyčerpaní.

Vojtěch před kamerami uznal, že už se odkládají nejen operace kloubů či kyčlí, ale pokud to jen trochu jde, tak i operace nádorů. „Principiálně to není správné, ale je to nezbytné,“ upozornil Vojtěch.

Uznal však, že tyto výkony bude třeba jednoho dne odpracovat, takže až se zlepší covidová situace, nemocnice zůstanou nadále pod velkým tlakem.

Lékařka Zdeňka Němečková Crkvenjaš dala Vojtěchovi za pravdu.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Varovala také, že se v této době lidé bojí přijít do nemocnice a nakonec přijdou až tehdy, když se jejich zdravotní stav významně zhorší a už se nelze operaci vyhnout. Adekvátní péče podle ní není v této době bezezbytku poskytována ani onkologickým pacientům, ani pacientům s roztroušenou sklerózou.

Vojtěch se potom pokusil přehodit řeč na pozitivnější notu a prohlásil, že registrační systém k očkování funguje. Má prý jen dětské nemoci. „To jsou dětské nemoci, ale neodsuzoval bych ho jako nefunkční,“ řekl.

Zdeňka Němečková Crkvenjaš nabídla trochu jiný pohled. Má prý nemocnou tetu ve věku 85 let a bohužel se ji nepodařilo registrovat k očkování, ani když jí s tím paní doktorka pomohla, protože systém v jednu chvíli prostě spadl a pak už se registrovat nedalo.

„Já jsem tam dokonce klikala na nějaký obrázek zebry, nevím, kolik seniorů by to zvládlo. Já úplně nerozumím tomu, proč se nevyužila data zdravotních pojišťoven, které umí, když jim řeknete, dejte mi data pacientů osmdesát plus, tak ony to umí a rozešle se jim dopis,“ sdělila lékařka.

Adam Vojtěch konstatoval, že bude možné zapojit praktické lékaře, až se na trh dostane vakcína od firmy Astra Zeneca.  

Vojtěch také uklidňoval, že očkování běží, každý čtvrtek jsou předávána data veřejnosti a premiér Babiš čísla zveřejňuje ještě častěji.

Nad tím Moravec pozvedl obočí. „Pan premiér si ta čísla vymýšlí, když jsou zveřejňována každý čtvrtek?“ zeptal se Moravec.

„Já si nemyslím, že on si vymýšlí. Ve čtvrtek bylo zveřejněno, že bylo očkováno 70 tisíc lidí, tak pan premiér měl v sobotu asi nějakou aktualizaci,“ vysvětloval Vojtěch.

Paní doktorka v tomto systému vidí slabost státu. Když se premiér pídí po tom, kolik lidí bylo přesně očkováno, místo toho, aby řešil zásadní komplexní otázky, nevidíme podle dámy v přímém přenosu nic menšího, než je rozklad státu.

„To ukazuje na to, že pan premiér je jen mikromanažer a já nevím, jestli je to dobře... protože tady narážíme na to, že už jsme v nějakém rozkladu systému státu,“ varovala lékařka.

Důrazně také varovala před předčasným rozvolňováním protiepidemických opatření, protože v nemocnicích není dostatek lůžek a personálu pro další pacienty. Proto žádá lidi, aby ještě vydrželi tvrdá opatření. I když chápe rozčarování lidí. „Nespěchala bych s otevíráním škol, ale zase nevidím důvod neotevřít malé obchody, kde k těm nákazám nedochází,“ uvedla Crkvenjaš.

Vojtěch doplnil, že nejsme v situaci, ve které bychom si mohli dovolit rozvolňovat zákazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …