Pan prezident je k oponentům ještě laskavý. Sluníčkáři jsou fašisté. Napjatě očekávaná debata u Jílkové skutečně stála za to

03.12.2015 23:11

„Kolem pana prezidenta se opět rozhořely emoce. Svými kritiky byl obviněn, že je populista, vytváří podhoubí pro fašizaci, že 17. listopad byl ukraden studentům a že nadále rozděluje společnost. Podle průzkumu veřejného mínění však důvěra v jeho osobu v listopadu stoupla na 56 % dotázaných. Je kritika prezidenta oprávněná? A čím tak rozčiluje odpůrce?“ zeptala se v úvodu pořadu České televize Máte slovo moderátorka Michaela Jílková.

Pan prezident je k oponentům ještě laskavý. Sluníčkáři jsou fašisté. Napjatě očekávaná debata u Jílkové skutečně stála za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

O hlavě státu Miloši Zemanovi v pořadu České televize dnes diskutovali mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, hostující profesor na New York University v Praze Tomáš Klvaňa, europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), syrský obchodník Chalid Bitar, podnikatel Jiří Spurný a lékař Marek Hilšer. 

„Prezident Miloš Zeman zesiluje napětí ve společnosti. Betonuje jen své voliče a zájmy občanů jdou stranou,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil s tím, že v parlamentní demokracii má být prezident tím, kdo společnost slučuje a symbolizuje národní jednotu. „Není výkonný politik,“ dodal. Prezidenta pochválil za to, že velmi dobře komunikuje se svými voliči, celkově však společnost velmi výrazně rozděluje. „Bylo by to dobré u lídra opozice, ale u prezidenta to dobré není. Jednou se opírá do pražské kavárny, podruhé do vysokoškolských učitelů, konfrontuje se i s neživými osobnostmi, například s Ferdinandem Peroutkou, obouvá se i do opozičních politiků,“ nelíbí se Pospíšilovi například slova hlavy státu vůči expředsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

„Hodnocení bylo velmi lidské a velmi laskavé. Velmi laskavě reagoval na některá ošklivá slůvka, která Schwarzenberg vůči panu prezidentovi pronesl na víkendovém sněmu TOP 09,“ oponoval mluvčí hlavy státu Ovčáček za smíchu publika. Smích se ozval i v momentě, kdy Ovčáček pronesl, že Zeman spojuje občany této země, artikuluje jejich názory a zastává se jich. Spojení pražská kavárna označil za sociologický termín a laskavé spojení.

„Ctím výsledek voleb, avšak proč Miloš Zeman nereaguje věcně, ale útoky na pražskou kavárnu. Zbytečně se snižuje,“ řekl Pospíšil. „Každý politik je zároveň honěn novináři, a je to správně. Žádný politik nemá v demokracii na růžích ustláno,“ dodal k prezidentem nenáviděné sortě lidí. 

Předem připravená provokace?

Studentské protesty ohledně 17. 11. považuje Ovčáček za předem připravenou provokaci. Tomu oponoval další host Marek Hilšer. „Jste lhář,“ uvedl k označení provokace, neboť podle svých slov chtěl se studenty položit květiny na Albertově a nebylo jim to umožněno. „Když u vás nikdo neví, jestli jste na akci jako lékař nebo zda se budete zase svlékat,“ zaútočil na Ovčáček na Hilšera, který se v minulosti svlékl na podporu Ukrajiny, a to přímo na Úřadě vlády. „Co vám vadí na svlékání? Myslím, že mnohem horší a pokleslejší je, pokud prezident chodí opilý ke korunovačním klenotům a říká sprostá slova v Českém rozhlasu,“ zareagoval Hilšer. „Já si myslím, že to, co dělá pan Ovčáček, je horší,“ zaútočil na mluvčího Klvaňa s tím, že o provokaci studentů se hovořilo i v listopadu 1989. 

„Miloš Zeman je po dlouhých desítkách let prezidentem suverénního státu bez ohledu na to, co říkají Spojené státy nebo Angela Merkelová,“ zastal se prezidenta senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Zároveň také poukázal na to, jak se k prezidentovi chová venkov a jak se k němu chová Praha. „Podívejte se, loňský Albertov 17. 11. byl svolán americkou ambasádou,“ řekl za halasného smíchu publika. „Nesmějte se, ty důkazy jsou,“ podotkl také. Zároveň dodal, že prezidentova rétorika souvisí s tím, jak se k němu chovají sdělovací prostředky.

Konspirační teorie

Na Doubravu následně zareagoval Hilšer. „Pokud vy si myslíte, že loňský rok zorganizovali protesty 17. 11. Američané, tak já povím, že letos jej zorganizoval Kreml,“ řekl. „Vám se zdá naprosto normální, že loni byly vydávány červené karty jako stopka prezidentovi lidmi spojenými v minulosti s americkou ambasádou?“ oponoval Doubrava. Hilšer si to však nedal líbit. „Vy si myslíte, že osm tisíc lidí přijde, když zavolá vyslanec Andrew Schapiro? Letos si pro změnu přivezl své příznivce prezident a dal jim transparenty,“ řekl Hilšer. To však vyvrátil Ovčáček. „Nejsem příznivcem žádných konspiračních teorií. Pan prezident nic neorganizoval, žádné transparenty jsme nerozdávali. Prezident byl velmi rád za to, kolik se na místě sešlo lidí, a považuji za ostudu, že byli poté kritizováni i některými vrcholnými ústavními činiteli,“ uvedl. 

Doubrava následně také řekl, že místo na Albertově bylo na magistrátě nahlášeno jako místo akce prezidentových příznivců. „Je etické zablokovat si v den státního svátku pietní místo? To dělali naposledy sládkovci,“ zareagoval Pospíšil. Doubrava však oponoval, že v 16 hodin již studenti mohli na místo dorazit a položit kytice.

Do Ovčáčka se za Albertov následně pustil i Tomáš Klvaňa, kterému se nelíbila účast hlavy státu na akci, na níž vystoupil i předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička. „Jsem přesvědčen, že prezident Zeman podporuje extremismus, a pokud jej slušní politici nezastaví, dopadnou jako jezdec na tygru. Tedy v jeho žaludku,“ uvedl Klvaňa s tím, že tím, že se hlava státu postavila vedle Konvičky, učinila mu politické gesto podpory. Podle podnikatele Jiřího Spurného je však nutné si všímat toho, co prezident ve svém projevu, který byl podle jeho názoru precizní a věnovaný bezpečnosti země, řekl, nikoliv toho, kdo s ním stál na pódiu. Podle Ovčáčka i Doubravy Konvičku nekádrovali, tudíž nevěděli, vedle koho se prezident na pódiu postaví. „Tak to jste asi nesplnil domácí úkol, když jste si to nezjistil,“ zaútočil Klvaňa, který byl mluvčím bývalé hlavy státu, na Ovčáčka.

Názor rozděluje, řekl Ovčáček

„Nezpochybňuji to, že je pan Zeman inteligentní, ale zpochybňujeme to, že se tragicky mýlí,“ uvedl v závěru Klvaňa a jako příklad prezidentova omylu jmenoval nejmenování některých profesorů.

„Pan prezident ty, kteří s ním nesouhlasí, označil za řvoucí dav,“ vadilo jedné ze studentek v publiku, která zároveň vyjádřila přání, aby hlava státu hovořila za celý národ, nikoliv jen za polovinu národa. Reagoval na ni jeden z diváků, který uvedl, že sluníčkáře považuje za fašisty.

„Pokud by pan prezident měl spojovat národ na sto procent, nemohl by říct žádný názor. Neboť názor rozděluje,“ zastal se hlavy státu Ovčáček. „Tady nikdo kromě pana prezidenta, nikdo z vysokých politiků neposlouchá, co veřejnost cítí,“ dodal Ovčáček.

K projevu Zemana se vyjádřil také syrský obchodník Chalid Bitar. „Některé islámské státy se kvůli výrokům prezidenta Zemana od České republiky distancují, například ekonomicky,“ řekl Bitar s tím, že nejhorší je, že Zeman je považován za inteligenta, a tudíž se jeho výrokům věří. „Každé náboženství musíme brát jako celek. Vybírání slova není správné, v každém náboženství, pokud vyberete, najdete násilí,“ vadí Bitarovi to, že i naše hlava státu dělá to samé co radikálové – to znamená vybírá jednotlivá slova z Koránu. „Extremisté jsou v každém náboženství, stejně jako dobří lidé,“ zakončil svá slova Bitar.

Ovčáček: Zeman zůstane Zemanem

„Největší praxí jsou krajské výjezdy. Tam mají odpůrci právo první volby. Většinou se však ostýchají nebo utečou,“ zareagoval na výzvu moderátorky Jílkové, zda se prezident zamyslí nad svým slovníkem. „Zapracujete na tom, aby hlava státu své odpůrce neurážela?“ zopakovala dotaz Jílková. 

„Pan prezident nikoho neuráží a vždy zůstane Milošem Zemanem, který bude hájit práva občanů,“ uzavřel pořad Ovčáček.

Příští týden se pořad Máte slovo zaměří na nekalé obchodní praktiky. Pořad pod taktovkou moderátorky Jílkové začíná ve čtvrtek na ČT1 ve 21:30 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…