Panama papers: České orgány už pracují

21.04.2016 11:18

V hledáčku detektivů, kteří se zabývají kauzou Panama Papers, jsou téměř dvě stovky Čechů. Uniklá data však policii a finančním inspektorům chybí. Informují o tom Lidové noviny.

Panama papers: České orgány už pracují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Podle mluvčí ministerstva financí Gabriely Štěpanyové dochází mezi ministerstvem a německými úřady k úzké spolupráci a výměně informací v daňové oblasti. „Nicméně aktivity Finančního analytického útvaru v konkrétních případech nemůžeme komentovat,“ uvedla mluvčí. Daňová správa i policie poslaly žádosti jak žurnalistům, kteří se kauzou zabývají a s daty pracují, tak německým úřadům. Seznam jmen však získaly následně neoficiální cestou, tvrdí Lidové noviny. 

Daňové správě k tomu, aby odtajnila, zda daný člověk nemá účet v Panamě, potřebuje konkrétnější údaje. Nelze se totiž zeptat, zda někdo konkrétní nemá v Panamě účet. Podle šéfa daňové správy Martina Janečka musí být dotaz konkrétní – k jakému období se vztahuje, co, kdy, jak.
 
„Z toho vyplývají mnohé formální překážky, abychom se toho náhodou nedověděli moc. Smlouvu o zamezení dvojího zdanění máme například s onou Panamou, týká se to i výměny informací. Ale v tomhle případě jen od roku 2014. Co je staršího data, to nám Panama neposkytne,“ dodal Janeček s tím, že obdobná situace je i na Britských Panenských ostrovech či na Seychelách.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…