Pandemie? Expert varuje před rizikem globalizovaného světa. Češi by prý byli závislí na pomoci z ciziny...

19.01.2020 9:31

Spolupracovník Královské lékařské akademie Velké Británie a Severního Irska epidemiolog Rostislav Maďar v Českém rozhlase Barboře Tachecí sdělil, že zdravotnictví sice skáče kupředu mílovými kroky, ale lidstvo je stále ohroženo virovou pandemií podobně, jako jsme byli před sto lety, kdy španělské chřipce padly za oběť desítky milionů lidí.

Pandemie? Expert varuje před rizikem globalizovaného světa. Češi by prý byli závislí na pomoci z ciziny...
Foto: pixabay.com
Popisek: Afrika - ilustrační foto

Podle docenta Maďara skutečně lze říct, že lidstvo není před nějakou katastrofální virovou pandemii v bezpečí. „Dá se to tak říct,“ přisvědčil. Populace extenzivně cestuje. Cestuje už i populace ze třetích zemí, kde se mají čím dál lépe, takže ten virus, který putuje vzduchem by byl schopen proletět celou naši planetu.

Existují odhady, že při novém pandemickém útoku nějakého viru by obletěla nemoc celou planetu za 236 hodin a za oběť by mu mohlo padnout na 80 milionů lidí. Na lodích mohou cestovat také komáři, kteří mohou šířit horečku dengue a další podobně nebezpečné nemoci.

Pro Česko a Slovensko by šlo o situaci o to horší, že už neprodukujeme vlastní vakcíny, takže bychom byli závislí na dovozu vakcíny ze zahraničí. A dalo by se předpokládat, že země, které vakcíny vyrábějí, by export omezily, protože by vakcíny šetřily pro vlastní obyvatelstvo.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Různým virům chřipky se prý daří především mezi ptactvem, a když takový virus přejde z ptáka na prase, na praseti se lépe připraví na přechod na člověka, a na průšvih je zaděláno.

Když za ním přijde rodič, docent Maďar posoudí, jestli by očkování, které by mohl pacient potřebovat, dal i svému synovi. Pokud dospěje k závěru, že ano, tak pacienta očkuje.  

Uvažuje tak prý i na svých zahraničních misích, kde se snaží lidem pomáhat. Medicínu už prý začal studovat s tím, že po studiu bude jezdit pomáhat do různých zemí, v posledních letech především do afrických zemí.

„Já to považuji za smysluplné. Lidé, kteří se bojí ilegálních imigrantů, tak tahle činnost přece brání té ilegální migraci. Když jim tam zlepšíme ty podmínky k žití, tak oni nechtějí do toho cizího světa,“ zdůraznil pan docent.

Všem posluchačům vzkázal, že lékaři problematiku kolem očkování opravdu studovali a nevyčetli jen anonymní moudra na internetu, takže pokud ten či onen lékař doporučí občanovi či jeho dítku očkování, podle Maďara by občan měl lékaře poslechnout a nechat sebe nebo své dítě očkovat.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …