Pane Babiši, já to nechci platit, naříkal občan u ministra. Ten mu sdělil: Já vás chápu, jenže...

21.04.2015 11:24

Na facebookovém profilu hnutí ANO odpovídá na dotazy čtenářů samotný předseda Andrej Babiš. Během dubna se mu nashromáždilo několik dotazů, které se v minulých hodinách dočkaly zodpovězení. Čtenáři se tak například dozvěděli, že ministr opravdu nerad sedí ve sněmovně a že v jednadvacátém století skutečně není možné přestat platit zdravotní a sociální pojištění.

Pane Babiši, já to nechci platit, naříkal občan u ministra. Ten mu sdělil: Já vás chápu, jenže...
Foto: Lukáš Ston
Popisek: Fotografování s vicepremiérem

Jednoho čtenáře nemile překvapilo, že Babiš, který sliboval že bude makat, velmi často nechodí do Poslanecké sněmovny. Ministr vysvětlil, že si hlídá, aby mezi poslanci byl, když projednávají body jeho ministerstva. Jinak totiž musí jako vicepremiér, mající „na starost ekonomiku České republiky“, stíhat i jiné věci.

„Přiznávám, že sedět ve sněmovně, kde se namísto řešení důležitých věcí neplodně diskutuje, je pro mě velmi často utrpení. V exekutivě, tedy v ministerské funkci, se cítím o mnoho lépe, vidím za sebou výsledky práce, na což jsem zvyklý,“ dodal Babiš.

Další čtenář se Babišovi vyznal, že mu fandí a nehodlá to měnit. Čekal ale prý, že více bude usilovat o vyrovnaný rozpočet. Podle něj 50–80 miliard, které by bylo potřeba z rozpočtu „sundat“, tvoří přibližně pět procent z celého rozpočtu. Takovou úsporu podle něj domácnost hravě zvládne, tak by to mohlo jít i v „globálu“.

Babiš připustil, že „v globálu“ je to těžší, ale v dlouhodobém horizontu by se to prý podařit mohlo. Upozornil, že více než tři čtvrtiny státních výdajů tvoří mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které se vyplatit zkrátka musí. „Takže manévrovací prostor vlády je velmi omezený. I přes tuto skutečnost se vláda snaží postupně snižovat deficit státního rozpočtu,“ objasnil.

Jiný čtenář se naopak s Babišem rozešel a již jej nehodlá podporovat. Důvodem jsou výroky ministra o prezidentově cestě do Ruska. Ty prý čtenář odsuzuje a velmi by jej zajímalo, komu se tím Babiš snaží zalíbit.

Šéf ANO opáčil, že neví, jaké výroky má čtenář na mysli. „O cestě prezidenta na oslavy do Moskvy jsem řekl, že mohl vzdát hold padlým sovětským vojákům, kteří před 70 lety osvobozovali naši zemi, jinak. Po všech debatách se nakonec prezident rozhodl, že se nebude v Moskvě účastnit přehlídky ruské armády. Toto jeho rozhodnutí je podle mě správné a vítám je,“ vysvětloval.

Mezi dotazy došla Babišovi i velmi pozoruhodná žádost. Občan ministra prosil, aby pro něj něco udělal, protože se mu nelíbí, že ročně přijde skoro o osmdesát tisíc na sociálním a zdravotním pojištění. „Já k doktorovi nechodím, nikdy jsem nebyl na pracáku. Důchody už pro mě nebudou a rád se ho zřeknu, pokud už nikdy nebudu muset platit sociální a zdravotní,“ navrhuje.

„Na jednu stranu Vás chápu, na druhou stranu zde existuje nějaký princip solidarity,“ vzkázal mu ministr. Důchodový systém stojí na průběžném financování, a na solidaritě mezi aktivní a neaktivní populací, a zároveň mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými skupinami.

„Vyvázat se ze systému placení pojistného nelze. Na státu je, aby se vaše peníze, které solidárně odvádíte, dostaly skutečně k těm potřebným. A to se samozřejmě ne vždycky daří,“ připustil ministr. Systém je ale podle něj dnes ve světě standardní a přispívá k sociálnímu smíru a fungování společnosti.

Ministr ale dostává i jiné druhy žádostí. Napsala mu provozovatelka dětské taneční skupiny, vedené jako nezisková organizace. Už prý nemůže nabírat více dětí, protože nemá kapacitu na jejich trénování. „Bohužel není v našich silách zajistit finance. Ať se jedná o úvěr, granty, nikdo nám nechce pomoci. Jsme vážně zoufalé,“ píše žena, která hned v úvodu své žádosti neopomněla zdůraznit, že je členkou ANO.

Babiš členku svého hnutí odkázal na nadaci Agrofertu, kde jí prý rádi pomohou. On sám prý drží jejímu projektu palce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…