Pane Bože, Češi na Tebe kašlou a věří v Tebe méně a méně. Čti

22.12.2015 13:41

Agentura STEM vydala průzkum veřejného mínění, který se zabýval náboženstvím v České republice. Výsledky ukázaly, že v Boha v současnosti věří méně lidí, než tomu bylo dříve. Naopak vzrostl počet těch, kteří v Boha rozhodně nevěří.

Pane Bože, Češi na Tebe kašlou a věří v Tebe méně a méně. Čti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloup s boží symbolikou

Agentura STEM provedla tradiční předvánoční výzkum víry v Boha v České republice. Výsledky ukázaly, že v současnosti věří v Boha rovná třetina obyvatel, tedy 33 %. To je v porovnání s rokem 1995 o 6 % méně. Na druhou stranu vzrostl počet dotázaných, již uvedli, že „v Boha určitě nevěří“, těch bylo 41 %.

Celkem třetina respondentů také uvedla, že pochází z nábožensky založené rodiny, což je číslo, které pomalu klesá již od roku 2009.

Celý průzkum ZDE

Z celkového počtu dotázaných pak vychází, že existuje silná spojitost mezi původem a vírou v Boha. Celkem čtvrtina občanů totiž uvedla, že v Boha věří a zároveň pochází z nábožensky založené rodiny. Je však desetina obyvatel, kteří v něj i přes svůj původ nevěří, a naopak desetina obyvatel, kteří sice z náboženského prostředí nepocházejí, v Boha však věří.

Celkem je obecně více věřících žen (37 %) než mužů (29 %) a častěji také v Boha věří lidé starší 60 let (41 %) a obyvatelé Moravy (45 % oproti 26 % obyvatel z českých krajů).

Málo věřících je však praktikujících, z celkového počtu si alespoň jednou měsíčně do kostela zajde pouhá desetina dotázaných a další desetina jej navštíví několikrát do roka. Méně lidí než dříve také vyráží do kostela na Vánoce. Celkem 36 % dotázaných uvedlo, že návštěva kostela ve vánočním čase patří mezi jejich zvyky. Zde se od roku 1995 projevil téměř desetiprocentní pokles.

Vánoční návštěva kostela však patří i mezi zvyky lidí, již v Boha vůbec nevěří, z těch jej většinou navštíví celých 12 %. Na druhou stranu se o Vánocích podívá do kostela až 82 % z celkového počtu věřících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…