Pane Dienstbiere, vy se rozhodně neradujte. Varování po rakouských volbách přišlo už i z ČT

23.05.2016 18:08

Expert z FSV UK Matěj Trávníček se před kamerami České televize vyjádřil k rakouským volbám. Ocenil Rakousko jako vyspělou západní zemi, kde kandidát Svobodných Norbert Hofer uznal svou porážku. Spoustu starostí teď budou mít vládnoucí lidovci, sociální demokraté i nový prezident Bellen. Jen s velkou opatrností by se ze zvolení Bellena měl radovat český ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Pane Dienstbiere, vy se rozhodně neradujte. Varování po rakouských volbách přišlo už i z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Někdejší předseda Zelených Alexander Van der Bellen se stal rakouským prezidentem jen velmi těsně. „Není to silný mandát, je to ten nejtěsnější možný výsledek a prezident bude oslaben. Naproti tomu pro Norberta Hofera a Svobodné to vlastně není špatný výsledek, protože jim to umožní uchovat si tu opoziční rétoriku, nezapojovat se do systému a dál sbírat protestní hlasy,“ poznamenal Trávníček.

Výsledky jsou sice velmi těsné, ale politolog ocenil, že Nobert Hofer uznal porážku. Ukázal tak, že Rakousko patří mezi vyspělé západní země. Taktéž potvrdil, že chce otupit hrany, že není radikálem, za jakého ho některá média mají.

Katastrofa pro lidovce a sociální demokraty

Současná prezidentská volba je především katastrofální prohrou pro vládnoucí sociální demokraty a lidovce. „Liberálnější voliči protestně volili pro Zelené a protestní konzervativní voliči volili pro Svobodné. Největší problém je to tedy pro vládnoucí strany. Koalice se na to nepochybně bude snažit zareagovat a bude se nějak snažit změnit svou politiku. Ale problém je, jak ji vlastně změnit. Máme tady polovinu voličů, kteří si myslí, že by současná vláda měla být tvrdší, ale druhá polovina voličů má naopak za to, že je příliš tvrdá,“ předestřel dilema rakouské politiky Trávníček.

Otázkou také je, co udělá nový prezident Alexander Van der Bellen. Je to prezident, který není spojen s vládními stranami. „Je to opoziční prezident a je otázka, jak bude naplňovat svůj mandát,“ konstatoval odborník.

Otázkou navíc je, co situace v Rakousku udělá s evropskými politiky. „Takový politici jako Jiří Dienstbier to budou velmi vehementně slavit, ale vezměte si, jak to bylo těsně. Že 49,9 procenta voličů volilo Norberta Hofera. Pokud se tím nechají politici ukolébat a řeknou si, že to nakonec přece jen nějak dopadlo, tak se může příště stát, že zvítězí populistický kandidát. Politici by na to tedy měli reagovat,“ apeloval Trávníček.

A co se stane dál s rakouskou politickou scénou? Může se stát, že Svobodní budou dál posilovat a po parlamentních volbách se stanou dokonce nejsilnější stranou. Pak jsou na stole v podstatě dvě možnosti. Buď se všichni spojí proti Svobodným a budou vládnout bez nich, anebo vznikne vláda Svobodných vládnoucích ještě s někým, pravděpodobně s lidovci. To však ukáže až čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…