Pane Gazdíku, Jiří Čunek může vyhodit do luftu dohodu KDU-ČSL a STAN. Čtěte více

20.03.2017 8:00

Lidovci a Starostové se o víkendu domluvili na společné koalici pro podzimní sněmovní volby. Ve zdánlivě jasném „sňatku“ se však objevuje jedna neznámá. Jiří Čunek (KDU-ČSL), jenž zmínil své ambice kandidovat na předsedu lidovců. Píší o tom Lidové noviny i deník Právo.

Pane Gazdíku, Jiří Čunek může vyhodit do luftu dohodu KDU-ČSL a STAN. Čtěte více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty,“ uvedl k dvojkoalici předseda STAN Petr Gazdík. Hlasování lidovců v Jihlavě pak už poklidné nebylo vůbec – vznik koalice prošel v tajné volbě těsně, pro bylo 39 hlasů, proti 31. Rozhodnutí obou stran nyní musí odsouhlasit celostátní sjezdy, kde však předseda lidovců Pavel Bělobrádek neočekává změnu. 

Problém však může nastat v momentě, kdy vystoupí zlínský hejtman Jiří Čunek a vyzve předsedu Bělobrádka na souboj o post šéfa strany. „Nemohu to vyloučit. Když jsem ve městě a nelíbí se mi tam, tak prostě kandiduju, abych ho mohl řídit a změnit to. A můžu se rozhodnout až přímo na sjezdu,“ řekl Čunek v rozhovoru pro Seznam. Důvodem pro jeho smýšlení o kandidatuře je právě dohoda o dvojkoalici, která podle něj přichází pozdě.

„Konkrétní znění dohody jsme neměli, ale spíš šlo o to, jestli s nimi spolupracovat, nebo ne. Vždycky jsem říkal, že je dobré se takto otevřít a s někým spolupracovat, ale musí se to dobře odpracovat. Musí se z těch dvou týmů de facto udělat jeden, abychom nezmátli lidi, že jsme každý něco úplně jiného, že při konkrétním rozhodování ve Sněmovně nebo ve vládě si pak půjdeme každý svou cestou. K tomu je ještě daleká cesta,“ podotkl pak v rozhovoru pro Právo Čunek.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Hlasování od 16.3.2017)

54%
46%
hlasovalo: 42491 lidí

Hlasování o dvojkoalici pak podle něj svědčí o rozklížení strany. „Je třeba, aby dovnitř stran přišel jednoznačný signál, že spolu chceme jít do voleb a setrváme i potom. To všechno je ještě před námi. Hlasování půl na půl svědčí o tom, že to nebylo ve straně dobře prodiskutované. To se teprve musí stát. Nemůžeme jít do voleb ve stavu, kdy dvojkoalici bude velká část straníků odmítat,“ řekl jasně. On sám to vnímá jako chybu vedení. Vadí mu, že Starostové dokázali vedení KDU dostat do vleku tím, že stanovovali termíny schůzek. „Oni říkají, že už jsou dvě minuty po dvanácté. To možná pro ně, ale ne pro nás,“ řekl. „Hlasování ukázalo, že se to musí znova odpracovat. To byla ta chyba. Věřím, že ji napraví tím, že už nebudou otálet a budou se chovat aktivně,“ podotkl. Závěrem pak zmínil, že pokud by se atmosféra nezlepšila a byla by stejně vlažná jako doposud, mohlo by se stát, že by na sjezdu došlo ke změně rozhodnutí. 

V současné době předvolební průzkumy lidovcům přisuzují zhruba šest procent, Starostům dvě procenta. Ve dvojkoalici však uskupení potřebuje deset procent, což však například Gazdík vidí jako reálné. „Věříme, že společně můžeme být třetí silou, která získá 15 a více procent hlasů voličů,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…