Pane Hermane, co Havel a humanitární bombardování? útočili občané na ministra. Ten rozsáhle odpověděl

10.12.2014 9:32

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman na svém profilu na ParlamentníchListech.cz pokračuje v obhajobě Havlova výroku o „humanitárním bombardování“ bývalé Jugoslávie. Některé čtenáře totiž svým dřívějším tvrzením neuspokojil.

Pane Hermane, co Havel a humanitární bombardování? útočili občané na ministra. Ten rozsáhle odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Ministr kultury se na počátku prosince postavil za prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, když prohlásil, že souhlasí se zásahem NATO v Kosovu na konci devadesátých let, pro nějž se u nás „díky“ Havlovi vžil pojem „humanitární bombardování“.

„Kdyby někdo na Hitlera zkusil jiné prostředky než laskavé domlouvání, vypadaly by dějiny 20. století jinak. Slobodan Miloševič byl agresivním autoritářským vůdcem, který izoloval svůj národ a způsobil utrpení ostatním národům. Bylo třeba ho zastavit,“ napsal tehdy Herman čtenáři a dodal, že bombardování v tomto případě nebylo vedeno zištným hmotným zájmem, ale snahou bránit lidská práva. V tomto ohledu tak podle něj byl postoj Václava Havla tehdy pochopitelný a s ohledem na jeho politiku lidských práv zcela konzistentní.

To by skutečný křesťan nikdy neudělal

Některé čtenáře ParlamentníchListů.cz však Herman svým tvrzením neuspokojil. „Co bylo humanitárního na bombardování jugoslávské televize v Bělehradě, na ženevskými konvencemi zakázaném a NATO prováděném bombardování civilních cílů a na bombovém vypínání proudu jugoslávským nemocnicím a porodnicím? Hájíte pokus zlikvidovat Miloševiče, který podle Vás omlouvá záměrné vraždění a bombardování nevinných civilistů? To by přece skutečný křesťan nikdy neudělal? Nevidíte, k čemu to vraždění bez pravidel vede v Iráku, Sýrii? Nebo patříte k těm katolickým militaristům, kteří žehnají zbraním svých pánů a spojenců bez ohledu na přikázání?“ obrátil se jeden z nich na ministra kultury.

Herman znovu zopakoval, že cílem bombardování bylo zastavit vůdce Srbů Slobodana Miloševiče, který agresivně napadal své okolí a v důsledku dovedl do tragické situace i svůj vlastní národ. V tomto smyslu podle něj hovořil i Václav Havel, který prý jasně řekl, že cíl bombardování je humanitární, tedy že má zabránit Miloševičovu režimu tyranizovat jiné lidi.  

„Sotva si někdo, kdo má dobrou vůli, může myslet, že by Václav Havel měl nějakou zálibu v bombardování civilistů. Není celkem jasné, proč by ji měl mít.  Zato víme o mnoha diktátorech, kteří tuto zálibu měli. Svět k tomu mlčel, nebo k tomu mlčely některé mocnosti, které stály na jejich straně. Někteří lidé mají neomylný talent stát na straně diktátorů a autoritativních vládců, ale Václav Havel k nim nikdy nepatřil. Spíše si myslím, že by někteří lidé měli odpovědět na to, proč podporovali a podporují režimy, které potlačují lidská práva,“ píše Herman s tím, že tyrany je třeba zastavit.

Plné znění otázek a odpovědí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…