Pane Hermane, s kým jste to vyfocen? Publicista píše o kmotrech

19.05.2015 11:56

Blíží se sedmisté výročí narození Karla IV. Praha v souvislosti s tím plánuje oslavy, a dokonce chce i vytvořit hymnu, která by celou událost ještě více pozvedla. Pražský radní pro kulturu Jan Wolf a ministr kultury Daniel Herman navrhují, aby se hymny ujal kontroverzní zpěvák Daniel Landa. Píše se v Lidových novinách.

Pane Hermane, s kým jste to vyfocen? Publicista píše o kmotrech
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

„Aby to nebylo úplně konzervativní, je tu nápad, že oslavy budou mít jakousi hymnu. Oslovili jsme člověka, který je nonkonformní, na druhou stranu hodně akcentuje historii naší země. Jde o Daniela Landu,“ prohlásil Wolf.

S nápadem, aby byla hymna odzpívaná Danielem Landou, souhlasí i ministr kultury Daniel Herman. „Vím, že Danielovi je takové téma blízké, velmi se zajímá o českou historii, třeba o myšlenku Vyšehradu a vše s ním spojené,“ řekl Herman.

Studenti historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jsou zásadně proti tomuto záměru a zpěváka Daniela Landu označili za někoho, kdo míval vztah s krajní nacionalistickou pravicí. Zároveň připomněli jeho hlavní úlohu ve „skinheadské“ skupině Orlík.

„Myšlenka vzešla ze setkání pana radního s Danielem Landou, který měl nápad, že oslavy by mohly mít svou znělku a on by ji mohl zkomponovat. Považuji to za zajímavou myšlenku, ale zdůrazňuji, že vše je zatím v přípravné fázi,“ řekl Herman a odmítl, že by Landa měl nějakou spojitost s neonacisty, prý se s ním zná již dlouho. 

Pražská ČSSD se rovněž postavila proti tomu, aby Landa zpíval v rámci oslav sedmistého výročí od narození Karla IV, prý je „skandální“, aby zrovna on se ujal hymny.

Publicista Vojtěch Srnka na svém Facebooku označil spolupráci Hermana a Wolfa za „výborný tandem“, prý se tím, že chtějí angažovat Landu pro zpívání hymny v rámci oslav, „očividně snaží obohatit českou kulturu tím, že dají druhou šanci Danielu Landovi, idolovi předsedy jejich strany Pavla Bělobrádka z dob jeho mládí a zajistí mu autorství písně o Karlu IV.“.

Co přesně psal Vojtěch Srnka:

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman tvoří se svým spolustraníkem a zároveň poradcem na ministerstvu Janem Wolfem výborný tandem.

"Daniel Herman LN potvrdil, že o nabídce pro Landu s Janem Wolfem hovořil. „Myšlenka vzešla ze setkání pana radního s Danielem Landou, který měl nápad, že oslavy by mohly mít svou znělku a on by ji mohl zkomponovat. Považuji to za zajímavou myšlenku, ale zdůrazňuji, že vše je zatím v přípravné fázi,“ řekl."

Jan Wolf kromě toho, že je mužem Luďka Sekyry - jinak též největšího sponzora Lidovců a někdejšího přítele kmotra Mrázka i Romana Janouška - na magistrátu a zároveň radním za kulturu, je taky poradcem Daniela Hermana na ministerstvu kultury.

Kluci od Sekyry zatím neúspěšně zkusili upéct obohacení české kultury prostřednictvím resuscitace Kaplického knihovny na místě, kde ji vůbec architekt neplánoval (v záplavové zóně) a v podobě, která je rovněž významně odlišná od Kaplického (Národní galerie). S tím, že jim tento plán vnuknul právě Luděk Sekyra, jehož firma by měla plán za veřejné peníze realizovat.

Teď se očividně snaží obohatit českou kulturu tím, že dají druhou šanci Danielu Landovi, idolovi předsedy jejich strany Pavla Bělobrádka z dob jeho mládí a zajistí mu autorství písně o Karlu IV.

Daniel Herman a Daniel Landa na společné fotografii, kterou na sociální síti Twitter zveřejnil ředitel projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…