Pane Hradílku, prezident Zeman vyděračům neustupuje. Nejslavnější český hladovkář schytává kritiku, ale Jiří Pehe ho srovnává s Palachem

16.11.2017 18:38

Marek Řezanka, Petr Markvart a Jiří Pehe se na svých profilech na sociálních sítích vyjádřili k hladovce, kterou drží disident Tomáš Hradílek kvůli opětovné kandidatuře Miloše Zemana. Pokud současná hlava státu ve svém zájmu o Hrad setrvá, je Hradílek připraven i zemřít.

Pane Hradílku, prezident Zeman vyděračům neustupuje. Nejslavnější český hladovkář schytává kritiku, ale Jiří Pehe ho srovnává s Palachem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Nesouhlasím s hladovkou Tomáše Hradílka coby formou protestu proti kandidatuře Miloše Zemana. Když ale Miloš Zeman nabubřele říká, že Hradílek je jen jeden, zatímco jeho podpořilo podpisy přes 100 tisíc lidí, zapomíná, že i Palach byl jen jeden proti milionům lhostejných,“ sdělil k hladovce Pehe. 

 

 

„Pokud se někomu nelíbí, kdo sedí na Hradě či ve Strakovce, může příště kandidovat sám nebo přesvědčit své okolí, že má volit někoho jiného. Hladovkáři, okopávači kotníků a obstrukčníci vzniku funkční vlády jsou pouhými placenými prudiči, jejichž úkolem je destabilizovat tuto zemi,“ poznamenal pro změnu Petr Markvart.
 
I proto přeje podle svých slov „soudruhu Hradílkovi pokud možno bezbolestný exitus z vlastní vůle a ‚Demokratickému bloku‘ (nazval bych ho spíše ‚bločkem‘), s výjimkou Václava Klause ml. a Jiřího Čunka, rychlou a bezpečnou cestu z opozice parlamentní do té mimoparlamentní.“ „Je čas udělat dětem pá pá,“ podotkl Markvart.
 
 
Publicista Řezanka pak napsal na svém facebookovém profilu Tomáši Hradílkovi dlouhý vzkaz. Podle něj totiž citové vydírání do demokracie nepatří. „Ponechme nyní stranou emoce – a rozeberme si, jaké hodnoty pan Hradílek (ne)hájí. Kdyby ctil hodnoty demokratické, podřídil by se názoru většiny a respektoval jej. On se místo toho snaží veřejným míněním manipulovat,“ zmínil ostře Řezanka.
 
Následně se ptá, zda toto jednání bude nyní normou. „Že když někdo bude chtít přidat, napíše zaměstnavateli dopis, v němž mu oznámí, že když mu dotyčný nepřidá, bude ho mít na svědomí, protože drží hladovku? A že klidně zemře, třebaže ho jinak svět těší? Bude takto postupovat člověk, po němž jdou exekutoři? Vzkáže jim, že když toho nenechají, zabije se? Vezme si z tohoto jednání ponaučení člověk stojící před soudem s tím, že když bude odsouzen, zvolí raději smrt?“ zeptal se Řezanka.
 
„Vydírání do demokratických principů nepatří. Chce-li pan Hradílek zemřít – třeba proto, že mu před rokem a půl navždy odešla manželka, má na to právo. Ale ať ze svého rozhodnutí nečiní odpovědné jiné. Takovéto citové vydírání shledávám jako odporné. Neuznává totiž svobodnou vůli a názory ostatních lidí. Nadřazuje svůj cíl nad zájmy jiných. To už by rovnou mohl pan Hradílek požadovat, že má pan prezident vyskočit z okna – jinak že zemře hlady,“ sdělil jasně komentátor. 

Závěrem pak dodal, že je nutné ctít práva demokracie. 

„Nedelegujte vinu za své jednání na jiné. Rozhodl jste se sám na základě vaší svobodné vůle. Pokud chcete ovlivnit nás, voliče Miloše Zemana, jsem přesvědčen, že vaše rozhodnutí nemůže nijak ovlivnit naši volbu. V mém případě to platí každopádně. Máte-li skutečně život rád a záleží-li vám na něm, začněte co nejrychleji jíst. Se životem by člověk hazardovat neměl – a ve smyslu náboženském lze vaše jednání považovat za rouhání,“ dodal Řezanka a domnívá se, že Hradílek si svého života neváží. 

„Nechtějte se stát světcem. Mučedníkem. Dnes vás někteří budou vynášet do nebes – ale zítra, zítra už ani nevysloví vaše jméno. Neobklopujte se falešnými pochlebovači. A zkuste si aspoň na chvíli představit, jak musí být lidsky člověku, z něhož se svou volbou snažíte učinit osobu spoluodpovědnou za váš skon. To není zrovna příkladné chování, že? Chcete ho psychicky zlomit. On je ale silný – a nenechá se, tak jako policisté nemohou ustupovat vyděračům, třebaže je v ohrožení život rukojmí,“ uzavřel se slovy, že Zeman jistě kandidovat bude, protože je hodně lidí, kteří chtějí, aby jejich přání vyslyšel.

 
Celý příspěvek Marka Řezanky: 

Vzkaz panu Hradílkovi, aneb citové vydírání do demokracie nepatří

Pan Tomáš Hradílek napsal emotivní text, kde mj. píše, že je ochoten položit svůj život (je mu 72 let), údajně za vlast: 
„Pane prezidente, s veškerou naléhavostí Vás proto žádám, abyste zrušil svou kandidaturu na Vaše druhé funkční údobí, neboť se obávám, že pokud budete opět zvolen, bude to neštěstí pro naši zemi, bude to znamenat další zpochybňování těch hodnot a ideálů, o jejichž naplňování zodpovědní občané usilovali a stále usilují. Abych zdůraznil závažnost svého požadavku, sděluji Vám své rozhodnutí, že od 1. listopadu 2017 přestávám přijímat jakoukoliv potravu. Své nepřerušované striktní hladovění ukončím jedině tehdy, když Vy závazně a nezvratně zrušíte svou opětovnou kandidaturu na funkci hlavy státu“ (Viz http://domaci.eurozpravy.cz/…/206306-chartista-drzi-hladov…/).
Hned se našli ti, kdo v Hradílkovi spatřují novodobého Palacha a hrdinu. Ponechme nyní stranou emoce – a rozeberme si, jaké hodnoty pan Hradílek (ne)hájí. Kdyby ctil hodnoty demokratické, podřídil by se názoru většiny a respektoval jej. On se místo toho snaží veřejným míněním manipulovat (znevažuje tak svobodnou přímou volbu a nebere v potaz hlasy lidí, kteří M. Zemana nominovali na Hrad) – a činí tak pomocí citového vydírání.

Když s něčím nesouhlasím, tak se zabiju?

Stane se nyní normou, že když někdo bude chtít přidat, napíše zaměstnavateli dopis, v němž mu oznámí, že když mu dotyčný nepřidá, bude ho mít na svědomí, protože drží hladovku? A že klidně zemře, třebaže ho jinak svět těší? Bude takto postupovat člověk, po němž jdou exekutoři? Vzkáže jim, že když toho nenechají, zabije se? Vezme si z tohoto jednání ponaučení člověk stojící před soudem s tím, že když bude odsouzen, zvolí radši smrt? 
Nebo snad ti, jejichž favoriti ve volbách neuspějí, přestanou přijímat potravu s tím, že vítěze voleb neuznávají?

A není ve hře ještě jiný motiv, než Zeman?

Vydírání do demokratických principů nepatří. Chce-li pan Hradílek zemřít – třeba proto, že mu před rokem a půl navždy odešla manželka, má na to právo. Ale ať ze svého rozhodnutí nečiní odpovědné jiné. Takovéto citové vydírání shledávám jako odporné. Neuznává totiž svobodnou vůli a názory ostatních lidí. Nadřazuje svůj cíl nad zájmy jiných. To už by rovnou mohl pan Hradílek požadovat, že má pan prezident vyskočit z okna – jinak že zemře hlady.

Potlačuje právo M. Zemana být zvolen

Jednání pana Hradílka chápu jako vydírání, vyhrožování a potlačování základních lidských práv a svobod – kam právo být zvolen (a současně právo někoho volit) řadím. 
Nenechávejme se citově vydírat. Ctěme práva demokracie. Zahrávat si s jejich porušováním je nebezpečné. A v žádném případě nečiňme hrdinství z jednání, jež je nanejvýš sobecké a zavrženíhodné. 
Je pouze na panu Hradílkovi, zda se chce zařadit po bok pana Marečka, který tak dlouho hladověl, až vyhladověl – a svět se točit nepřestal (Viz http://www.ahaonline.cz/…/zemrel-hladovkar-marecek-54-ctyri…). M. Zeman se zodpovídá všem občanům této země – a nemůže brát ohled na jediného z nich – a jemu vše podřizovat.

Vzkaz panu Hradílkovi – nerozdělujte naši společnost

Mám pro pana Hradílka vzkaz: Nedelegujte vinu za své jednání na jiné. Rozhodl jste se sám na základě Vaší svobodné vůle. Pokud chcete ovlivnit nás, voliče M. Zemana, jsem přesvědčen, že Vaše rozhodnutí nemůže nijak ovlivnit naši volbu. V mém případě to platí každopádně. Máte-li skutečně život rád a záleží-li Vám na něm, začněte co nejrychleji jíst. Se životem by člověk hazardovat neměl – a ve smyslu náboženského lze Vaše jednání považovat za rouhání. Kolik nemocným lidí by dalo nevím co za to, aby byli zdraví. Vy si svého života zjevně nevážíte. Dokážu pochopit, že po ztrátě životního partnera může člověka napadat ledacos. I třeba to, že by mohl z tohoto světa odejít dobrovolně – a ještě jako bonus glorifikován jako hrdina. Nemyslete si, za chvíli ti, kdo Vás nyní vzývají, si ani nevzpomenou na Vaše jméno. Stačí si vybavit davové akce na podporu B. Sobotky. 
Zkuste si ještě nějaký smysl života najít. Podívejte se ve svém okolí – jsem přesvědčen, že někdo, komu na Vás záleží, se v něm najde. Opravdu chcete těmto lidem působit utrpení? 
Nechtějte se stát světcem. Mučedníkem. Dnes Vás někteří budou vznášet do nebes – ale zítra, zítra už ani nevysloví Vaše jméno. Neobklopujte se falešnými pochlebovači. A zkuste si aspoň na chvíli představit, jak musí být lidsky člověku, z něhož se svou volbou snažíte učinit osobu spoluodpovědnou za Váš skon. To není zrovna příkladné chování, že? Chcete ho psychicky zlomit. On je ale silný – a nenechá se, tak jako policisté nemohou ustupovat vyděračům, třebaže je v ohrožení život rukojmí. 
M. Zeman kandidovat bude – jednoduše proto, že je nás hodně, kteří chceme, aby kandidoval – a proto, že on naše přání vyslyšel. Kdyby rezignoval, zradil by naše očekávání – a to kvůli jednomu jedinému člověku, který si postavil hlavu, učinit jednoduše nemůže. 
Nerozdělujte tedy naši společnost – a zkuste s pokorou přijmout názor jiných lidí. Třeba i pro Vás ještě život může mít cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…