Pane Kalousku, vy jste nás zachránil, slyšel exministr mezi lidem. Pak roznášel pivo

07.10.2014 11:43

REPORTÁŽ Do dvou restaurací si pozvali liberečtí topáci svého velmi výrazného místopředsedu Miroslava Kalouska. V restauraci ORO rozdával trička a dostal odznáček, v Plzeňce roznášel pivo.

Pane Kalousku, vy jste nás zachránil, slyšel exministr mezi lidem. Pak roznášel pivo
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Miroslav Kalousek roznáší pivo hostům liberecké restarurace

V komorní atmosféře restaurace ORO ležící v pátém patře hotelu dostal nejdříve Kalousek odznáček lva od veterána ze Zálivu Františka Gábora, liberecké trojky topky do komunálních voleb. „Za to, jak jste ochránil parlamentní demokracii,“ sdělil.

Později Gábor ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že tím myslel svobodu slova, která byla ohrožena. Podle něj tím, že v jednu chvíli už to vypadalo, že se Kalousek bude muset omluvit komunistickému poslanci Zdeňku Ondáčkovi. O něm na plénu Poslanecké sněmovny prohlásil, že je komunistický fízl a mlátička. Což se poslance KSČM dotklo a žádal omluvu. Tu původně Kalouskovi nařídil i imunitní a mandátový výbor. Místopředseda topky omluvu odmítl. „Samozřejmě s tím nesouhlasím, protože jsem neudělal nic jiného, než že jsem pojmenoval, čemu se pan poslanec Ondráček věnoval před rokem 1989. Tak jako paní předsedkyně výboru byla knihkupkyně, on byl prostě komunistický fízl. Prostě každý z nás jsme něco dělali. V tomto případě se jedná o definici a nikoli o urážku,“ oponoval rozhodnutí parlamentního výboru a odvolal se. Nakonec se omlouvat nemusel.

Kalousek vyděsil čerty v pekle

Miroslav Kalousek pak rozdal přítomným trička. Na nich je kreslený vtip s Kalouskem v hlavní roli. Stojí kousek od pekla. V jeho dveřích jsou dva čerti a když uvidí Kalouska, jeden z nich zděšeně pronese - „Bacha, dívá se sem. Rychle dovnitř a zalígrovat dveře.“

V debatě vyzval přítomné, aby dali topce hlas v komunálních volbách. „Před pětadvaceti lety jsme získali svobodu a mysleli si, že je samozřejmá. Ale není to tak. Musí se o ni stále bojovat,“ sdělil. Mluvil o svém působení na Ministerstvu financí a nutnosti šetření, které přišlo v nevhodné krizové době. Bohužel podle něj současná vláda rozhazuje to, co lidé ušetřili a zadlužuje tím naše děti." Odpovídal i na otázky regulace hazardu. „Jsem první ministr financí, který hazard zdanil,“ upozornil.

Po krátké debatě se všichni přesunuli do restaurace Plzeňka. Kalousek si oblékl zástěru a roznášel přítomným pivo. Ale také si přisedl k jednotlivým stolům a povídal si s příznivci topky. Odpovídal i na názor na Andreje Babiše. „Vadí mi, že sliboval šetřit a místo toho rozhazuje. Ale hlavně je pro mě ohrožením parlamentní demokracie,“ vysvětloval manželskému páru u jednoho stolu. Tento jeho názor není ojedinělý, je vlastní více politikům, kteří se děsí propojení politické, ekonomické a mediální moci současného ministra financí.

Kalousek pivo nese. Volme topku a nedejme se

„Je to nebezpečné. Členové hnutí ANO jsou v komunální politice noví lidé bez zkušeností. A teď si vezměte, že vyhrajou volby a budou vládnout silně zadluženému Liberci. Přitom se budou všechno teprve učit. Tahle představa nevypadá příliš dobře,“ sděloval jeden příznivec topky u jednoho stolu, kde se rozebíraly blížící se komunální volby. Podle předvolebního průzkumu tato možnost vypadá reálně, ostatně hnutí ANO v Liberci vyhrálo v posledních dvou volbách – parlamentních i evropských. Jinde se zase rozebírala Ukrajina. „Není pravda, že je to umělý stát. Vždyť byli do roku 1922 samostatní,“ konstatovala topkařská příznivkyně.

Pivo se pilo, řeči vedly, prostě klasická česká hospoda. Teprve komunální volby ukáží, zda se naplní heslo, které viselo před Plzeňkou jako pozvánka na tuto akci: Kalousek nám pivo nese. Volme topku a nedejme se!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …