Pane Kalousku, pozor, blíží se pětiprocentní hranice. Jak by nyní ve volbách dopadli ostatní?

04.07.2016 15:53

Hnutí ANO by zvítězilo ve sněmovních volbách, pokud by se uskutečnily v červnu. Druhá by skončila ČSSD a třetí KSČM. Vyplývá to z volebního modelu, který sestavila agentura STEM na základě nejnovějšího průzkumu stranických preferencí.

Pane Kalousku, pozor, blíží se pětiprocentní hranice. Jak by nyní ve volbách dopadli ostatní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 29,2 procenty, před ČSSD s 18,4 procenty a komunisty, kteří by získali 13,6 procent. Následuje ODS se 7,1,  lidovci s 6,5 a blízko k pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny se s 5,8 procenty přiblížila TOP 09.

Pro Babišovo hnutí by v případných červnových volbách hlasovalo o 2,1 procentního bodu více než v květnu. Naopak sociální demokracie by oslabila, v minulém měsíci by ještě získala 20,1 %. Oslabili také třetí komunisté, a to o 0,9 procenta.

Pokles se dotkl lidovců a klesá také ODS, v obou případech však o necelé procento. Výraznější pokles přisuzuje volební model TOP 09, která klesá z květnových 7,6 % na 5,8 %.

Nejvíce mandátů by po těchto volbách získalo vítězné ANO, a to 81, druhá ČSSD 48, třetí KSČM 33 mandátů. Lidovci by získali 14 poslanců, ODS 15 a TOP 09 jen devět mandátů.

O den dříve byl zveřejněn volební model společnosti TNS AISA. Z něj vyplynulo, že popularita opozičních komunistů spadla na devět procent a na třetí místo se dostali občanští demokraté, kteří by podle volebního modelu agentury dostali o půl procenta víc – 9,5 procenta. První místo si ale s velkým náskokem přede všemi drží hnutí ANO. To by volilo 28,5 procenta lidí, o deset procent více než sociální demokracii s 18,5 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…