Pane Kocábe, mají z vás srandu. Prý na vás mr... Menzel, Dyk či herec Mádl představili petici a už je veselo

27.06.2017 13:59

Politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN) zveřejnila manifest Několik vět 2017, v němž kritizuje současné poměry v Česku a vyzývá ke společenským a politickým změnám. Mimo jiné požaduje zařazení Česka do jádra Evropské unie, zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny, podporu vzdělávání nebo zamezení toho, aby média byla v rukou politiků. Manifest, ke kterému se připojily čtyři desítky signatářů, svým názvem odkazuje na petici z roku 1989, kterým proti poměrům v tehdejším Československu protestovali disidenti i představitelé oficiální kultury a vědy.

Pane Kocábe, mají z vás srandu. Prý na vás mr... Menzel, Dyk či herec Mádl představili petici a už je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

„Několik vět kdysi bylo napsáno představiteli právě se probouzející občanské společnosti z toho důvodu, že ti lidé chtěli, aby se nastolily ve společnosti nějaké hodnoty: Demokracie, svoboda, lidská práva,“ řekl bývalý poslanec a jeden z autorů současného manifestu Jan Štern. „My jsme nyní sepsali v podobné struktuře Několik vět 2017, ale ne proto, abychom uvedli do povědomí nové hodnoty, ale naopak aby hodnoty, které považujeme za samozřejmé, zůstaly,“ dodal.

Současný manifest uvádí, že se politika i demokratický systém ocitly v krizi. „Ze sovětského vlivu jsme se po listopadu 1989 zdaleka nevymanili. Zašlapávány jsou hodnoty Masarykovy a Havlovy, na nichž náš stát vznikal,“ odkazuje se v dokumentu na prvního prezidenta Československa a na prvního prezidenta samostatného Česka.

Signatáři dokumentu uváději, že Česko technologicky zaostává za vyspělými zeměmi a stalo se montovnou zahraničních firem. Parlamentní strany podle nich neříkají pravdu, ale jen vycházejí vstříc náladám ve společnosti. Prezidenta Miloše Zemana označují za loutku mocenských zájmů Moskvy a Pekingu. Média jsou podle signatářů ovlivňována mocenskými a ekonomickými zájmy a justici se nedaří trestat pachatele ekonomické kriminality.

Manifest vyzývá české strany, aby se přihlásily k západnímu ukotvení Česka a aby otevřely své kandidátky i nestranickým odborníkům. Apeluje na to, aby se země zasazovala o lidská práva, aby podporovala inovace a vzdělávání a aby se reformovala justice, která podle nich poskytuje ochranu korupčníkům. Signatáři dokumentu vyzývají občany, aby volili pouze takové strany, které se k manifestu přihlásí. Jan Kalvoda ze SPIN řekl, že se platforma tímto způsobem zapojí i do volební kampaně.

Platforma SPIN vznikla kolem lidí z okruhu Kroměřížské výzvy, která si kladla za cíl najít vhodného kandidáta na prezidenta. Cílem SPIN je prosadit své vize do programů dalších politických stran. Mezi hlavní programové okruhy platformy patří inovace a spravedlnost.

K prohlášení Několik vět 2017 se přihlásily čtyři desítky lidí. Jsou mezi nimi například hudebník Michael Kocáb, herec a režisér Jiří Mádl, skladatel Vladimír Merta, zpěvák Viktor Dyk nebo předsedkyně Českého helsinského výboru Táňa Fischerová.

V platformě SPIN dříve působila i advokátka Hana Marvanová, její jméno však zde již nefiguruje. 

Reakce na nové prohlášení Několik vět 2017 na sebe následně nenechaly dlouho čekat. 

„Za pět minut přečte Dyk zásadní politické prohlášení s názvem Několik vět. Doba prý opět nazrála. A bude u toho taky Mádl a Kocáb. Osobně bych tam teda radši viděl Luďka Sobotu s Karlem Gottem a Janem Werichem,“ poznamenal krátce před představením petice šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Jestli to nebude na Kroměřížsku, tak je mrdám,“ podotkl k tomu novinář Pavel Novotný. Připomněl tak Kroměřížskou výzvu, která mimo jiné hledá vhodného kandidáta na prezidenta a za níž rovněž stojí i Michael Kocáb.

„Oni si prostě nedají pokoj,“ řekl k iniciativě ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). 

Šéfredaktor Expres.cz Petr Konečný se pak strefil do Jana Kalvody. „Jan Kalvoda, právní zástupce společnosti Diag Human, která zabavuje majetek Česka v zahraničí,“ sdělil k osobě známého advokáta.

Michael Kocáb založil za svůj život již mnoho iniciativ, například v roce 1989 stál za iniciativou Most, následně byl i jedním ze zakladatelů Občanského fóra. V roce 1992 pak mimo jiné organizoval petici na podporu práv občanů Československa rozhodnout o případném rozdělení federace v referendu. 

Působil také jako externí poradce Václava Havla, v roce 2009 pak byl ministrem pro lidská práva. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…