Pane Menzele, Hrušínský... Lidé si přeposílají tento přísný dopis umělcům

20.04.2014 19:30

Mezi umělci se předává k podepsání petice směřující k premiéru Bohuslavu Sobotkovi. Nazývá se „Sankce proti ruské agresi“ a týká se situace na Ukrajině. Proti petici nyní vystoupil bloger Jiří Baťa s otevřeným dopisem, který se rychle šíří českým internetem.

Pane Menzele, Hrušínský... Lidé si přeposílají tento přísný dopis umělcům
Foto: archiv J. Hrušínského
Popisek: Herec Jan Hrušínský

Petice pro Bohuslava Sobotku je poměrně ostrá. „Žádáme, aby vláda ČR na domácí půdě zajistila: okamžité zastavení vydávání víz občanům Ruské federace, zrušení možnosti obdržení dvojího občanství pro občany Ruské federace od 1. 1. 2015, zmrazení kont ruských občanů v ČR s cílem prověřit legálnost těchto vkladů, zastavení vstupu ruského byznysu a kapitálu do ČR, zrušení tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně,“ stojí v ní.

Podepsal se pod ni například oscarový režisér Jiří Menzel nebo herec Jan Hrušínský. Nyní proti petici vystoupil bloger Jiří Baťa na serveru CzechFreePress.cz, kde získal výraznou podporu čtenářů.

„Konstatuji-li, že jste mne zklamali, lhal bych, protože o vašich všeobecně-politických postojích jste nás, obyčejné občany, přesvědčili již nejedenkrát. Jak vidno, svým názorům a postojům zůstáváte věrni,“ píše hned v úvodu.

Vzápětí zmiňuje „rektální alpinismus“, který podle něj právě tito umělci předvedli při prezidentské kampani. Věnuje se ale především otázce Ukrajiny a Ruska, což už podle něj může ovlivnit mysl masy řadových občanů.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE.

Neobjektivní a nenávistný útok na Rusko

„Je až s podivem, že jako vzdělaní intelektuálové se tak snadno necháváte strhnout neobjektivností dějů a událostí, které probíhají na Ukrajině, abyste se nakonec zabývali záležitostmi, které však už jsou jenom důsledkem původních událostí a dějů na Ukrajině. S neobjektivním a nenávistným postojem jste zaútočili na Rusko, aniž byste vzali v úvahu či jenom zmínili samu podstatu všeho, za co Rusko kritizujete, napadáte, pomlouváte a obviňujete z negativních aktivit a nebezpečí, které prý, podle vás, ohrožují bezpečnost Evropy, a tedy i ČR,“ vysvětluje Baťa.

„Pane Menzele, Hrušínský, páni a dámy, umělci. Mohu pochopit, že můžete mít jistou averzi vůči Rusku, pocházející z roku 1968 za existence SSSR. Mohu pochopit, že nemůžeme být ve svých názorech všichni stejní nebo jednotní, ale co skutečně nepochopím, je vaše trudomyslnost, zavilost, nenávist a značně agresivní kritika politiky Ruska, potažmo prezidenta Putina,“ dodává.

„Jste přesvědčeni, pánové a dámy, že bude či by mohlo být ukrajinskému národu a lidu lépe, kdyby se prosadily západní zájmy na Ukrajině, v čele se současnou politickou garniturou? Zkuste se, prosím, zamyslet, potlačit emoce, zášť a umravnit svoje ega. Svým jednáním ničemu nepomůžete, to mi můžete věřit. Co však ale můžete, pokud si to neuvědomujete, je ztratit jak své renomé, tak na popularitě u publika, kterému sloužíte a které vás jako občané svými daněmi také přímo, či nepřímo platí,“ varuje Baťa.

  • Kompletní otevřený dopis českým umělcům, který koluje na internetu, ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…