Pane Svěráku, co to je? Vždyť podporujete násilí a nenávist. Politik napsal slavnému režisérovi

15.09.2014 11:30

Děti, pojďte si bouchnout do politika. Tak vnímal sobotní festival Braník sobě předseda ČSSD v Praze 4 Petr Horálek. Jelikož režie festivalu prý byla mimo jiných osobností též částečně pod taktovkou známého režiséra Jana Svěráka, rozhodl se mu Horálek poslat otevřený dopis. V něm se ptá, zda se Svěrák nestal režisérem pouliční nenávisti.

Pane Svěráku, co to je? Vždyť podporujete násilí a nenávist. Politik napsal slavnému režisérovi
Foto: Petr Horálek
Popisek: Součástí festivalu Braník sobě byla i střelnice s fotografiemi politiků.

„V sobotu 13. září jsem navštívil festival Braník sobě, který má v této části Prahy 4 již tradici. Většina lidí – včetně mě – to bere jako zajímavou přehlídku domácích jídel a nápojů, divadelních a pěveckých vystoupení, zábavných atrakcí pro děti i dospělé a jako příležitost posedět a pohovořit se starými i novými přáteli – prostě happening. Vzhledem k tomu, že se akce konala přesně čtyři týdny před komunálními volbami, získala také politickou dimenzi,“ svěřil ParlamentnímListům.cz Petr Horálek. Slova jsou přitom téměř totožná s tím, co píše slavnému režisérovi.

Děti, pojďte si bouchnout do politika

V čem vznikl tedy problém, který v politikovi vyvolal nepříjemné otázky směrem k umělci? Součástí festivalu byl stánek zdejších novin Branický budík. A jeho hlavní náplní byla „střelnice“ s fotografiemi politiků.

„Nestřílelo se tu puškou, jenom házelo míčkem. Když se někdo trefil do fotografie, rozsvítila se světla a všem politikům červeně zářily oči jako upírům. Nacházela se tam i moje podobizna s popiskem: Petr Horálek, ČSSD. V dolní části ‚střelnice‘ pak byl namalovaný Ondřej Palounek, podnikatel a bývalý místopředseda ODS na Praze 4. Doprovodné nápisy vysvětlovaly, že podnikatel fakticky ovládá radnici přes vyobrazené politiky, kterým bylo vytýkáno toto: podpora developera při projektu Obytný soubor Braník, snaha vyhnat konzervatoř Duncan centre z Braníku, snaha zavřít ZŠ Školní a (podle názoru novin) nevýhodná nájemní smlouva Dominikánského dvora. Atrakce byla primárně určená pro děti – nebo aspoň během mého pobytu organizátoři stánku nabízeli míčky hlavně kolemjdoucím dětem,“ pokračuje dál Horálek v popisu toho, co ho naštvalo a vedlo k napsání dopisu.

Nutno dodat, že Jan Svěrák hrál v celé akci roli spíše známé tváře, hlavní organizování akce leželo na bederech dalších organizátorů, kteří ovšem s jeho přítomností kalkulovali.

Stál u „střelnice" a usmíval se. Neupírám mu politický názor, ale...

Otázkou je, proč píše politik právě Janu Svěrákovi? Jak již bylo zmíněno, jeho jméno je totiž uvedeno mezi ostatními organizátory festivalu, do Branického budíku podle Petra Horálka též přispívá.

CELÉ ZNĚNÍ OTEVŘENÉHO DOPISU ZDE.

„A také vám píšu proto, že jste u stánku se ‚střelnicí‘ stál a s úsměvem ho schvaloval. Proto se obracím na vás s požadavkem na vysvětlení. Neupírám vám politický názor, ani umělecké výkony ve filmové branži. Ačkoli nejsem váš fanoušek, nemohu popřít, že jste nemalým dílem přispěl k rozvoji české kinematografie. Když mě osobně ale někdo napadne, mám ve zvyku se bránit,“ vysvětluje Horálek.

A pokládá za důležité uvést na pravou míru některá fakta, která prý mohla na základě „atrakce" pro děti vyvolat mylné závěry. Právě ta fakta byla nakonec důvodem k tomu, že se rozhodl otevřený dopis napsat, poněvadž, jak Petr Horálek přiznal, nejvíce se ho dotkla. „S podnikatelem Ondřejem Palounkem jsem v životě nejednal – a to ani politicky, ani společensky. Nikdy jsem nerozhodoval a nehlasoval podle jeho instrukcí, ať už si tomu věříte, nebo ne. To platí jak pro období, kdy jsem byl na Praze 4 opozičním zastupitelem (2007-2010), tak v končícím volebním období (2010-2014), kdy je sociální demokracie v naší městské části zastoupena v radě. Dodávám, že nejsem členem rady a nejsem ani takzvaným uvolněným zastupitelem – práci zastupitele vykonávám ve svém volném čase vedle zaměstnání,“ říká Petr Horálek.

Házet věci po politicích je normální?

Přiznal pak též, že když tedy viděl stánek Branického budíku poprvé, snažil se to vzít opravdu pouze jen jako „pouťovou legraci“. „S časovým odstupem ale ve mně sílil pocit, že se jedná o akci, která už je z politického i morálního hlediska přes čáru. Zvláště když byla určená pro děti, které si pak mohou snadno zapamatovat, že házet věci po politicích, již se nám nelíbí, je prostě normální,“ poznamenává Horálek.

Jelikož je politikem, který se otevřeně přiznal ke své homosexualitě, není to přitom poprvé, kdy se setkává s určitou přesilou i útoky na jeho osobu – byť jde o útoky nefyzického charakteru.

„Už jsem se vyrovnal s tím, že moje jméno i fotografie visí na stránkách neonacistů, kteří všechny varují před tím, že jako otevřený gay vedu na Praze 4 komisi pro školství a rodinnou výchovu. Ale nehodlám jen tak přejít vaše urážky, které se navíc opírají o lži a účelový výklad faktů. A osobní poznámka na závěr: Za svůj režijní podíl na organizování pouliční nenávisti věru Oscara nezískáte,“ zakončuje dopis Janu Svěrákovi politik z Prahy 4.

ParlamentníListy.cz se pokoušejí spojit i s režisérem Janem Svěrákem, podle informací Petra Horálka však i jemu měl být otevřený dopis již během neděle předán. Do vydání článku se to však nepodařilo. Případ bude redakce dál sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…