Pane Václave Klausi mladší, nelžete! Přečtěte si o Partii, při které se hosté zcela utrhli ze řetězu

03.05.2015 12:02

Pane Václave Klausi mladší, musíte konečně přestat lhát! V nedělní Partii FTV Prima na sebe křičeli ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a právě expert ODS pro školství Václav Klaus mladší. Moderátorka jejich slovní přestřelku jen těžko držela v mezích. Pánové, vy jste se mi tady utrhli ze řetězu, prohlásila. A bylo se na co dívat. Klaus mimo jiné ocenil komunistické školství.

Pane Václave Klausi mladší, nelžete! Přečtěte si o Partii, při které se hosté zcela utrhli ze řetězu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

V nedělní Partii FTV Prima se setkali ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a expert ODS na oblast školství Václav Klaus mladší. Chládek hned na úvod poznamenal, že máme moc vysokých škol a bylo by na místě některé zrušit. Které? „My chceme jít cestou ‚padni, komu padni‘,“ poznamenává šéf vzdělávacího resortu. Musejí nám prý zůstat školy kvalitní a skončit školy nekvalitní.

Nechci dopadnout jako v Baltimoru, udeřil Klaus

Klaus dal Chládkovi za pravdu v tom, že vysokých škol máme moc, a to i proto, že se neustále ohání nezávislostí. „A podle mého ministra s tím pan ministr nedokáže udělat nic,“ prohlásil expert ODS. Chládek však věří, že nový vysokoškolský systém otevře cestu k řešení. Uznává zároveň, že je třeba při zavírání škol hledat konsenzus. Byla by k tomu ODS ochotná? „Já nevím, k čemu by byla ochotná ODS, tam je deset poslanců a trochu každý pes jiná ves,“ vyjádřil se k tomu Klaus.

České školství ale čelí jiným problémům. Měli bychom se zaměřit na kvalitní vzdělání už na základních školách, musíme si znovu říci, že základním úkolem školy je vzdělávat a ne čerpat evropské dotace. Totéž ostatně platí i o školách středních. Přitom nepovažuje za tolik důležité, zda maminka dovede dítě do školy, kde dostane čip. Dlouhá léta byl učitelem i ředitelem školy a ví, že slušně vypadajícího člověka v obleku do školy pustí i žáci bez čipu. „A já nechci dopadnout jako v Baltimoru, kde jsem mimochodem byl a připomínalo mi to vstup na letiště nebo do vězení,“ pokračoval Klaus.  

Chládek okamžitě kontroval, že s financováním škol mohl Klaus něco udělat v roli poradce předchozích ministrů. Plánuje prý ale změny ve financování, které zohlední i kvalitu škol a uplatnění studentů na trhu práce. Razantně však odmítl, že by nebyla důležitá bezpečnost dětí. „Já chci jako otec tří dětí vědět, že mé děti budou ve škole v pořádku.“

Klaus zavzpomínal i na jasně daná pravidla před rokem 1989

Z úst Klause ovšem zazněla na pravicového politika zajímavá slova. „V systému za minulého režimu bylo jasně dáno, kolik je škol, kolik je v nich učitelů a jaký berou plat, ale to v dnešní společnosti není možné,“ poznamenal. Ministr školství se toho ihned chopil a nevěřícně kroutil hlavou nad tím, že člověk z ODS vychvaluje režim panující před rokem 1989.

A pokud jde o  čipy, měly by je používat všechny děti, neboť bude se systémem propojena i elektronická třídnice a bude jasné, zda a kdy dítě do školy dorazilo. Současně by se mohli rodiče dozvídat v elektronické formě i o prospěchu svých ratolestí.

Václave, nepoužívejte demagogii

Podle Chládka dnes prý funguje praxe, podle níž jsou učitelé propouštěni na dobu prázdnin, kdy musejí chodit na brigády do supermarketu a podobně. Klaus upozornil, že by to možná ředitelé nemuseli takto dělat, kdyby peníze určené na školství nepolykaly např. zbytečné čipy. Tím však rozpálil do běla ministra Chládka. „Václave, nepoužívejte demagogii,“ prosil. Učitelé se přitom báli, že přijdou o práci úplně, pokud by na podobnou praxi nepřistoupili. „Škoda že s tím něco neudělali před třemi čtyřmi lety,“ posteskl si.

Ve druhé polovině pořadu se hosté bavili o státních maturitách. Chládek je označil za strašlivý šlendrián, jenž je mnohdy zapříčiněn velmi nevýhodnými smlouvami, které téměř nelze vypovědět. Klaus uznal, že na tom něco je, jiná věc ale je, že by se měly státní maturity podstatně zjednodušit.

Václave Klausi mladší, nelžete

Klaus poznamenal, že působil v komisi za ministra školství Petra Fialy (ODS), přičemž do ní měl chodit i tehdejší stínový ministr Chládek. „Ale nechodil tam, jen za to pobíral peníze,“ udeřil Klaus. Tím ovšem znovu rozpálil současného ministra. „Pane Václave Klausi mladší, nelžete! Vy musíte napřed udělat jednu věc, musíte přestat lhát. Já jsem za to žádné peníze nepobíral,“ naštval se.

Rozhodně také nesouhlasil s tím, že by nesl odpovědnost za stav maturit, když je ministrem teprve něco přes rok. Klaus si ovšem trval na svém a vyzval svého oponenta, aby přikročil k zavření středních škol, kde u maturit propadne polovina žáků. „Jenže to není líbivé, to není, jako když dáte škole poníka nebo tablety, tak se do toho panu ministrovi nechce,“ shrnul situaci Klaus.

„Vy jste se mi tady trochu utrhli z řetězu,“ vložila se do debaty komentátorka. Chládek ovšem pokračoval v kanonádě. „Proč pravicové vlády za sedm let několik škol nezrušily? Vy jste dělal poradce svým ministrům a teď tady po nich plivete,“ zaznělo z Chládkových úst. Klaus se bránil, že on byl především ředitelem školy, kterou řídil, jak nejlépe uměl.

Zkuste si maturitu z češtiny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…