Pane Zemane, urážíte mě. Vaše hrubost už překonala všechny meze. A paní Šabatovou nechte být, je zvolená jako vy. Dopis na Hrad od bývalého Havlova kancléře

31.10.2015 12:07

Novinář, znalec Ruska a někdejší politik Luboš Dobrovský se v dopise obrátil na prezidenta Miloše Zemana. Toho nazývá prezidentem, ačkoli se mu ani trochu nelíbí, co v úřadu provádí, respektuje však demokratickou volbu. Autor nechápe, jak se může prezident tak přezíravě vyjadřovat o uprchlících, o lidech prchajících před válkou, ale také o ombudsmance Anně Šabatové.

Pane Zemane, urážíte mě. Vaše hrubost už překonala všechny meze. A paní Šabatovou nechte být, je zvolená jako vy. Dopis na Hrad od bývalého Havlova kancléře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

„Ačkoliv jsem  vás nevolil, znaje vás a obávaje se právě toho, o čem vám hodlám napsat,  nezbývá mi, k mé lítosti, když ctím zákon, než abych vás považoval i za svého prezidenta. Chci vám sdělit, že jsem některými vašimi výroky uražen jako občan státu, který jsem i svým  přičiněním zbavoval nesvobody a usiloval v něm, již svobodném, o obnovu demokracie, jeho bezpečnosti  a slušného chování,“ píše Dobrovský v textu původně určeném toliko pro oči Miloše Zemana. Původní záměr se však změnil a dopis uveřejnil server Svobodné fórum.

Dobrovského pobuřuje, jak se prezident vyjadřuje o uprchlících, a v klidu ho nenechává ani to, jak prezident útočí na ombudsmanku Annu Šabatovou, která jen dělá svou práci. Také ona byla do své funkce zvolena a je třeba respektovat její roli, práci a úřad, který zastupuje. Zeman ji na místo toho obviňuje, že šíří nepravdy o tom, jak žijí běženci v Česku.

„Hrubostí se, pane prezidente, dopouštíte i svými výroky nabádajícími nás, občany, abychom nelitovali běženců, kteří zachraňují životy své a svých dětí útěkem z krutých válek. Vaše hrubost překonává všechny meze, když tvrdíte, že děti těch nešťastníků jsou jen jakýmsi živým štítem, který má vzbudit lítost a soucit. Zažil jsem, pane prezidente, válku, zažil jsem také únor 1948 a  srpen 1968 a vím dobře, proč lidé  opouštějí svou zemi, zachraňujíce holé životy,“ pokračuje známý novinář, který v devadesátých letech působil též jako ministr obrany a rovněž hradní kancléř pod Václavem Havlem.

Celý dopis najdete zde

Pokud dnes uprchlíci prchají před válkou v Sýrii a berou s sebou své děti, nepoužívají je jako živé štíty, jak tvrdil Zeman v nedávném rozhovoru. Chtějí svým dětem zachránit život. Kdyby v roce 1938 prchl tatínek pana Dobrovského s rodinou, nemusel zemřít v nacistickém koncentračním táboře. Jestlipak by pan prezident označil tehdy malého chlapce Luboše Dobrovského za živý štít? Autor si tím není jist a Zemana žádá, aby odstoupil dříve, než v úřadě prezidenta nepoškodí ještě víc sebe i celou Českou republiku.

Sluší se dodat, že prezident Zeman dopis obdržel už před pár dny, což potvrdil i Hrad, takže se nejvyšší představitel České republiky nemůže divit, co si mohou dnes přečíst i další občané.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…