Pane demokraticky zvolený prezidente Erdogane, podporujeme vás. Toto po nepovedeném puči vzkazují světoví státníci

16.07.2016 13:18

Pokus o vojenský převrat, který se odehrál přes noc v Turecku, vyvolal jednohlasnou reakci ze strany světových vůdců. Ti, od USA přes Německo až po Ruskou federaci, svorně vyjádřili podporu demokraticky zvolené turecké vládě a volali po uklidnění situace.

Pane demokraticky zvolený prezidente Erdogane, podporujeme vás. Toto po nepovedeném puči vzkazují světoví státníci
Foto: Archiv TN
Popisek: Turecká krajina

Americký ministr zahraničí John Kerry, který je v současnosti v Rusku, vyjádřil „absolutní podporu turecké demokraticky zvolené, občanské vládě a demokratickým institucím“. Zdůraznil také nutnost vyhnout se při řešení konfliktu „násilí a krveprolití“. „Spojené státy sledují situaci v nejvážnějších obavách,“ řekl.

Ministerstvo zahraničí mezitím vydalo nouzové prohlášení, ve kterém apeluje na všechny americké občany pohybující se v současnosti v Turecku, aby dali vědět svým blízkým, že jsou v pořádku a aby vyhledali bezpečné přístřeší.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také zdůraznil nutnost vyhnout se krveprolití a dodal, že současná situace v Turecku se musí vyřešit v souladu s tamní ústavou.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je Moskva hluboce znepokojena událostmi v Turecku. Řekl také, že Moskva doufá, že ať již situace dopadne jakkoliv, o bezpečí ruských občanů bude postaráno. „Turecko je velmi důležitou regionální mocností. Samozřejmě že rovnováha Turecka a současná situace bude mít dopad na celý region.“ Uvedl také, že Moskva věří v brzký návrat „předvídatelnosti a řádu“.

Celý text zde

Mluvčí generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna řekl, že tajemník volá po uklidnění situace a její průběh pozorně sleduje.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Turecko je důležitým spojencem Aliance a volal po klidu a zdrženlivosti.

Podobně se vyjádřili i přední představitelé Evropské unie, předseda Evropské rady Donald Tusk a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

„Turecko je klíčovým partnerem Evropské unie. EU plně podporuje demokraticky zvolenu vládu, instituce země a právní stát,“ prohlásil Tusk v průběhu summitu v Mongolsku s tím, že apeluje na „rychlý návrat tureckých ústavních pořádků“.

Mogheriniová zdůraznila nezbytnou zdrženlivost při řešení situace. „Ve stálém kontaktu s delegací EU v Ankaře a Bruselu přímo z Mongolska. Volám po zdrženlivosti a respektu vůči demokratickým institucím,“ napsala Mogheriniová na svůj twitter.

„Velmi znepokojeni vývojem událostí v Turecku. Naše ambasáda pozorně monitoruje situaci. Britové by měli sledovat stránky zahraničního konzulátu,“ napsal na twitter nový britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že je nutné „respektovat demokratický řád“ v Turecku. „Pro záchranu lidských životů musí být učiněno vše,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…