Pane předsedo ČSSD, kde vezmete peníze na své volební sliby? Odpovědi zde

18.09.2013 7:41

Čtyři až pět miliard korun by mělo do státního rozpočtu přinést zavedení registračních pokladen. Třicet až čtyřicet miliard pak progresivní zdanění bohatých a vyšší daně pro firmy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, když vysvětloval, kde vezme případná budoucí vláda ČSSD peníze na své volební sliby.

Pane předsedo ČSSD, kde vezmete peníze na své volební sliby? Odpovědi zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Registrační pokladny mají zamezit krácení daně z příjmu. Odbory a podnikatelské svazy očekávají, že by jejich zavedení mohlo zvýšit výběr daní až o dvacet miliard korun ročně. Pokud budeme realističtější a střízlivější, tak registrační pokladny by do rozpočtu mohly přinést ročně nepochybně kolem čtyř nebo pěti miliard korun,“ uvedl Sobotka.

Jak přesně by mělo vypadat  progresivní zdanění lidí s příjmem nad sto tisíc měsíčně, Sobotka neuvedl s odkazem na to, že nemá k dispozici úředníky Ministerstva financí, kteří by provedli přesné propočty. „Ale dá se říct, že daňová opatření, která navrhujeme, znamenají navýšení příjmů státu v řádu třiceti až čyřiceti miliard korun. Počítáme i se zvýšením daně z příjmu právnických osob o jedno až dvě procenta a zavedením druhého pásma pro právnické osoby, například v síťovém odvětví. Tam počítáme se sazbou 25 až 30 procent.“

Větší investice státu do dopravní infrastruktury by dle Sobotky mělo umožnit jednak zvýšení mýtného a také zavedení mýtného pro nákladní automobily i na silnicích prvních tříd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…