Pane premiére, není to diletantismus? Moravec už se neudržel

18.09.2016 13:32

Před kamerami České televize došlo po čase opět na souboj, který ještě před několika lety lákal pozornost diváků. Proti sobě zasedli předseda ČSSD a předseda ODS. Premiér Bohuslav Sobotka a opoziční lídr Petr Fiala hovořili v pořadu Václava Moravce o budoucnosti EU. Sobotka si pochvaloval, že se poslední summit EU uskutečnil v Bratislavě, protože v Bruselu panuje zvláštní atmosféra. Slovenský premiér Fico ve vstupu doplnil, že politici konečně pochopili, kde se stala chyba. Fiala jejich nadšení velmi krotil.

Pane premiére, není to diletantismus? Moravec už se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Na úvod se dva čeští politici věnovali rozpočtu na příští rok a premiér Bohuslav Sobotka nešetřil sebechválou. „My jako sociální demokraté podporujeme návrh ministryně Marksové, která navrhla navýšení důchodů o 300 korun. Může tak dojít k silovému hlasování,“ připustil šéf vlády, a poslal tak jasný vzkaz ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), jemuž se navyšování penzí o 300 korun dvakrát nelíbí. Šéf hnutí ANO by penze navyšoval jen o 200 korun.

„Já jsem také rád, že ten rozpočet odráží to, co se děje v české ekonomice. Když se české ekonomice daří, tak to mají posoudit i občané, a já jsem rád, že se nám podařilo navýšit platy ve školství, ve zdravotnictví a měli by to pocítit i naši senioři. Když se podíváte na to, jak velký přebytek měl státní rozpočet v srpnu, tak si to můžeme dovolit,“ rozjel se premiér Sobotka.

Fiala mu okamžitě oponoval, že sice hezky navyšuje současné důchody, ale netrápí se tím, zda budou mít peníze příští generace důchodců, což je krátkozraké. „Také jsou tu celé skupiny lidí, které nemají výhody z prosperující ekonomiky, to jsou živnostníci i malí a střední podnikatelé. To jsou lidé, kteří mají velkou zásluhu na dnešní prosperitě, ale vláda Bohuslava Sobotky jim hází klacky pod nohy,“ udeřil předseda ODS.

Sobotka trval na tom, že současný rozpočet je nastaven dobře, protože vláda přidává seniorům, počítá s daňovými úlevami pro rodiny, ale kromě toho navyšuje peníze na vědu a výzkum. Aby toho nebylo málo, narostou i výdaje na armádu a bezpečnost, ale kabinet nezůstává pozadu ani s dopravní infrastrukturou. V této oblasti prý vláda dodnes doplácí na počínání exministra dopravy Víta Bárty, který velké projekty zastavil.

Fiala se mu vysmál. „Vy jste tři roky u vlády a pořád říkáte, že něco udělal nějaký ministr před několika lety. A jak jste tady mluvil o silovém hlasování, tak to je přece jen hra, která se tu hraje pro občany. Nakonec se koalice vždycky nějak domluví,“ zaznělo z úst předsedy ODS.

"Já považuji za dobré pro Českou republiku, když se koaliční strany dokážou dohodnout. Vy jste to nedokázali, to jsme viděli. Já jsem rád, že jsme zemi dali stabilitu,“ bránil se ihned předseda vlády. Připomněl, že se současná koalice dohodla na zastropování věku odchodu do důchodu v 65 letech. „Byla to vaše vláda, která ten systém nastavila tak, že hranici neustále odsouvala,“ vypálil Sobotka.

Fiala mu znovu vyčetl, že se neustále vymlouvá na vládu Petra Nečase, ale jinak toho mnoho nepředvádí. „Vy tady na nás hrajete divadlo, ale reálně neděláte nic pro tuto zemi a její budoucnost,“ nešetřil ostrými slovy šéf občanských demokratů.

Moderátor Václav Moravec si ještě přisadil. „Pane premiére, ale vy když jste loni navrhovali rozpočet, tak jste se sekli o 70 miliard. Sobotkova vláda se neumí trefit v ekonomických odhadech. Není to projev ekonomického diletantismu?“ obrátil se na Sobotku Moravec. Premiér konstatoval, že jeho vláda se pouze chová zodpovědně a počítá s konzervativními odhady růstu.

Fackovali nás, ale teď už s námi souhlasí, pochvaluje si Fico

Ve druhé polovině debaty přišel čas na bruselský summit EU a uprchlickou krizi. Ve vysílání České televize dostal prostor také slovenský předseda vlády, sociální demokrat Robert Fico, který z celého srdce Sobotkovi děkoval.

„Děkuji za pozvání a dovolte mi, abych panu premiéru Sobotkovi poděkoval za tak konstruktivní přístup v jednáních,“ zahájil slovenský předseda vlády. „Pane redaktore, my si uvědomujeme, že když nedokážeme lidem nabídnout nějakou konstruktivní představu, tak jim nějaký recept navrhne někdo jiný. Potom jsme si řekli, že se nesmíme zabývat různými nesmysly, ale že se musíme věnovat důležitým věcem,“ zdůrazňoval obratem.

Kroutil hlavou nad nespokojeností některých premiérů z bratislavského summitu. „Na co si stěžuje italský premiér Renzi? Vždyť všichni chceme podepisovat smlouvy se třetími zeměmi ve světě. My jsme se také dohodli na tom, co Visegrádská čtyřka říká už čtyři roky, že musíme posílit bezpečnost. Shodli jsme se také na tom, že je třeba aplikovat flexibilní solidaritu, která říká, že každý přispěje, čím může nejvíc,“ pokračoval Fico.

„Pane redaktore, není přece možné vpustit do Evropy tolik migrantů, ale pak požadovat po jiných, aby se o tyto migranty rozdělili. Důležité poselství z Bratislavy říká, že budeme otevírat témata, která nás spojují. Všichni víme, že kvóty nás rozdělují, dobře, ale my musíme hledat to, co nás spojuje. Spojuje nás téma bezpečnosti celé EU. Já jako slovenský premiér říkám kvótám ne. Ale já jsem také pro to, abychom dokonce roku zavedli tu společnou ostrahu vnějších hranic,“ zaznělo z úst slovenského předsedy vlády.  

Za to nás fackovali a kritizovali. A dnes se z toho stává oficiální politika EU

„Konečně jsme pochopili, že se nemůžeme zlobit na lidi za to, že volí radikály. Znamená to jen tolik, že jsme selhali a musíme to napravit. Znamená to tolik, že občané v zemi neuvidí dvě tisícovky migrantů valících se zemí. To potom rozhodne o tom, komu dá volič hlas u volební urny,“ shrnul slovenský premiér.

„Je strašně dobře, že jsme se sešli jinde než v Bruselu, protože už to bruselské prostředí evokuje takovou atmosféru, ve které se opakují fráze – takový ten bruselský newspeak. Bratislava byla jiná, v Bratislavě se hovořilo otevřeně,“ pochvaloval si český premiér.

Pak si vzal slovo Petr Fiala. „Čím déle pan premiér mluví, tím je jasnější, že vlastně žádné řešení přijato nebylo. A mě mrzí, že nemáme konsenzus ani na české úrovni. Já opakovaně vyzývám, pojďte si sednout k jednomu stolu, pojďte to probrat a v řadě věcí budete mít naši podporu. Ale když vy jedete do Bruselu a tam něco vypálíte o společné evropské armádě, pak vás nemůžeme podpořit,“ rozčiloval se Fiala.  

Já vás tady vyzývám k jednání a vy takhle

Nakonec došlo i na Brexit. „Stoupenci Brexitu, kteří říkali, jak jim je v té Evropské unii strašně špatně, najednou z té EU úplně nechtějí. Velký problém Brexitu je v tom, že jeho stoupenci slibovali voličům něco, co mohou jen velmi obtížně splnit,“ udeřil Sobotka.

Fiala oponoval, že Británie si je velmi dobře vědoma toho, co ji čeká, takže si pečlivě připravuje svou pozici. My bychom měli dělat totéž. Měli bychom to udělat i v rámci V4, protože maďarští a polští politici volají po otevření zakládajících smluv EU, zatímco česká vláda to odmítá. Tak kde je nějaká jednota, ptal se Fiala. Česká republika není jednotná ani doma, a to je podle Fialy špatně.

„Já bych nechtěl, abyste tady říkal, že vláda nevyjednává s opozicí, protože ta jednání probíhají,“ bránil se okamžitě předseda vlády. Fiala mu vytkl, že podobná jednání v podstatě probíhají jen mezi úředníky.

„Pane premiére, nemáte to jednoduché, vy máte vicepremiéra, který ráno říká něco jiného než večer a k tomu ještě zahraniční politice moc nerozumí. Tak já vám tady nabízím pomocnou ruku a pojďme udělat vrcholnou schůzku českých politiků, kteří se dohodnou na nějakém jednotném postupu,“ řekl Fiala.

„Ale pane předsedo, když já poslouchám naše debaty v Poslanecké sněmovně, tak jsem velmi skeptický k tomu, že dokážeme najít celopolitický konsenzus,“ vypálil Sobotka. A znovu se ozval Fiala. „Já vás tady vyzývám, pojďme udělat nějaký celonárodní kompromis, a vy mi tady ihned říkáte, že to nejde,“ kroutil hlavou.

Úplný závěr debaty byl věnován novele zákona o střetu zájmů, který cílí i na Andreje Babiše. Proti zákonu se také jako jediní ohrazovali poslanci hnutí ANO v čele s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem.

„Já se musím usmívat, když jsem tu slyšel pana Faltýnka. Vždyť pan Faltýnek byl členem sociální demokracie. Je to úsměvné, ale zároveň to odvádí pozornost od problému, který tady máme, tedy od střetu zájmů Andreje Babiše,“ konstatoval předseda ODS.

Předseda vlády mu dal v podstatě za pravdu. Navíc dodal, že nesouhlasí s kritikou prezidenta Miloše Zemana, podle něhož jde o zákon namířený proti úspěšnému podnikateli Andreji Babišovi, a to není správně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…