Pane prezidente, Váš oblíbený šéf ČSSD Sobotka proti Vám rozjel velkou kanonádu. Čtěte

01.08.2013 8:23

Hned dvě tištěná média přinesla ve čtvrtek ráno rozhovor s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Šéf sociálních demokratů, který v poslední době vede takřka otevřenou válku s některými lidmi kolem prezidenta Miloše Zemana a kritikou nešetří ani vůči samotné hlavě státu, neváhal opět zaútočit na Zemana, Rusnokovu vládu a SPOZ.

Pane prezidente, Váš oblíbený šéf ČSSD Sobotka proti Vám rozjel velkou kanonádu. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka je se svým zdrženlivým postojem k Rusnokově vládě, která v příštím týdnu bude žádat sněmovnu o důvěru, ve straně v čím dál větší defenzivě. Místopředseda Zdeněk Škromach ve středu uvedl, že podle jeho odhadu chce vládu podpořit více než devadesát procent členů strany. Sobotka se však v obou rozhovorech vymezoval velmi ostře. Je zde prý snaha, aby se ČSSD stala „prezidentskou stranou“ a byla řízena odjinud než z oficiálního sídla v Lidovém domě.   

V úterý byl sesazen generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Takové razantní personální změny ve státních podnicích podle Sobotky rozhodně nejsou vhodné. „To, co se odehrálo v Českých drahách, na těch pomyslných vahách přikládá závaží spíše na misku nepodpory,“ varoval Rusnokovu vládu před hlasováním o důvěře.

Další věcí, která prý rozhodně neprospívá, jsou „poměrně neomalené“ zásahy do vnitřních poměrů ČSSD, které provádějí někteří lidé, spojení se SPOZ. Konkrétně jmenoval hradního kancléře a bývalého předsedu strany Vratislava Mynáře, ale rovněž místopředsedu strany Martina Nejedlého. „Způsob, jakým jsou tito dva pánové aktivní vůči členům sociální demokracie, už překračuje meze zdvořilostních společenských kontaktů,“ myslí si Sobotka.

Na překvapený dotaz Hospodářských novin ohledně Martina Nejedlého, který v médiích takřka nevystupuje, Sobotka reagoval: „Je to fakticky aktivní hybatel této strany." Premiér Rusnok si podle něj musí udělat jasno, zda bude ve vládě rozhodovat on, nebo právě Nejedlý coby reprezentant zákulisních ekonomických zájmů. Personální čistka na Českých drahách prý naznačuje, že druhá možnost nemusí být úplně vyloučena.

V Reflexu pak zauvažoval o možnostech chování ČSSD při hlasování o důvěře, přičemž ale jeho postoj byl značně nevyhraněný. „Můj návrh je, abychom vládu při tom hlasování aktivně nepodpořili,“ uvedl v jedné z odpovědí. Hned v té další ale zaznělo: „Skutečně nechci, abychom v sále zůstali a s ODS a TOP 09 společně hlasovali proti vládě. To by si nepřáli ani naši voliči.“  Za možnou cestu proto prý pokládá odchod poslanců ČSSD ze sněmovny.

V rozhovoru pro magazín Reflex se Sobotka obšírněji rozhovořil o celé straně SPOZ. Vymezil totiž dvě kategorie politických stran. „Jedny strany jsou tradiční, s demokratickou strukturou a opírají se o členskou základnu a ideové zakotvení. Pak jsou strany komerční, jež jsou v zásadě navázány na několik ekonomicky silných osob, které se rozhodnou pořídit si politickou moc a uměle si vytvoří stranu,“ soudí Sobotka.

Příkladem takové strany jsou, jak uvedl v HN, například Bártovy Věci veřejné, ale třeba i hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše. Třetím příkladem takové strany je právě Strana práv občanů - zemanovci. „Tam jde o kombinaci dvou tendencí. Jedná se o kult osobnosti směrem k Miloši Zemanovi, a za druhé o vliv ekonomické struktury, která na počátku stála za vznikem SPOZ,“ vysvětluje.

Hašek nevidí, co bude za rok

Pokud by ČSSD vyslovila důvěru Rusnokově vládě, znamenalo by to podle Sobotky, že by se naše demokracie posunula k prezidentskému systému. Tlak na tuto podporu má už podle něj sílu vydírání. „ČSSD je vydírána prezidentem republiky, protože jsme neměli možnost do té vlády personálně hovořit, nemáme možnost ovlivňovat její činnost, ale je požadována téměř automaticky podpora sociálně demokratických poslanců,“ zaútočil tvrdě předseda.

Navíc podotkl, že i v případě podpory ČSSD by vláda důvěru nezískala, protože ve sněmovně zkrátka není levicová většina. „Kdyby taková většina vznikla, bylo by to za cenu nakupování nezařazených poslanců, kteří si nepřejí volby za žádnou cenu a spojí se s kýmkoliv, jen aby volby oddálili. A to není společnost, v níž by se naše strana měla pohybovat,“ myslí si šéf ČSSD.

Ataky ze strany prezidenta a SPOZ prý směřují zejména na „tu část sociální demokracie, jež podporuje zachování autonomie strany, která si nepřeje, aby se ČSSD stala jakousi hradní politickou stranou“. Jde prý o to, zda za stranu budou rozhodovat lidé, kteří byli zvoleni na sjezdu, nebo prezident republiky.

Připustil, že k útokům na ČSSD přispívá i spíše nešťastné chování některých sociálních demokratů. Například prvního místopředsedy strany Michala Haška, který vůči Zemanovi projevuje mnohem vstřícnější postoj. „Michal Hašek svým chováním podle mého názoru spíš bezděky přispívá k tomu, že vzniká jakési druhé mocenské centrum, jež je mimo Lidový dům,“ konstatuje.

Haškův postoj podle Sobotky vychází z úvahy, že pro ČSSD jsou dobré vztahy s prezidentem důležitější než volební úspěch. „Postoje, které zaujímá Michal Hašek, jsou podle mého názoru postoji dnešního dne, možná zítřka, ale myslím, že se Michal Hašek dostatečně nedívá na to, co bude za rok, za dva, nebo za pět let,“ zaútočil Sobotka v Reflexu na svého prvního místopředsedu.    

Sobotka si prý uvědomuje, že nepodpora populární Rusnokovy vlády se bude v následujících dnech voličům ČSSD těžko vysvětlovat. „Z dlouhodobého hlediska ale to, že se ČSSD nespojí s Rusnokovou vládou, nám dává větší šanci oslovovat voliče v příštích volbách do Poslanecké sněmovny,“ shrnul předseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…