Pane prezidente Zemane, lidé vám věří víc a víc. Tak aspoň hovoří následující čísla

03.10.2014 12:44

Poslední průzkum společnosti STEM, která zkoumala důvěru občanů v politické instituce, by se dal považovat za opožděný dárek k prezidentovým sedmdesátým narozeninám. Miloši Zemanovi jako hlavě státu totiž věří téměř dvě třetiny Čechů, což je suverénně nejvíc ze všech zkoumaných institucí.

Pane prezidente Zemane, lidé vám věří víc a víc. Tak aspoň hovoří následující čísla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Společnost STEM uvádí, že se od února důvěra českých občanů v Miloše Zemana výrazně zvýšila. Tehdy mu důvěřovalo 54 % respondentů, v září ale již 64 %. Nejvyšší důvěryhodnost vzbuzuje Zeman u lidí starších šedesáti let (69 %), výrazněji méně mu důvěřují lidé mladší třiceti let (58 %).

Potěšujícím může být pro prezidenta rovněž fakt, že se jeho míra důvěryhodnosti zvýšila ve všech táborech příznivců parlamentních stran. Tradičně vyšší je u stoupenců ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Příznivci TOP 09, u nichž byl zaznamenán nejvyšší nárůst důvěryhodnosti v prezidenta, zůstávají na poslední příčce, když je o jeden procentní bod „předběhla“ ODS.

Celá zpráva STEMu ZDE

Ze závěrů průzkumu společnosti STEM dále vyplývá, že si vláda udržuje zhruba padesátiprocentní podporu (momentálně 49 %). Oslabila ovšem míra důvěryhodnosti členů vlády jako celku mezi sympatizanty hnutí ANO. Podle společnosti ale nelze říci, zda poklesla jejich důvěra v ministry hnutí ANO nebo ministry za ČSSD a KDU-ČSL.

Obě komory Parlamentu si od únorového průzkumu polepšily. Důvěryhodnost Poslanecké sněmovny posílila o šest procentních bodů, důvěra občanů v Senát se dokonce ocitla na historickém maximu (od roku 2005). Senátorům důvěřuje 40 % občanů.

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…