Pane prezidente, lidé v ČR nechtějí euro

21.04.2015 13:31

Na základě průzkumu společnosti Ipsos, který uvedl server Novinky.cz, se prý vyslovila obrovská většina Čechů proti zavedení společné evropské měny euro. Celkově se jedná o drtivých 85 procent dotázaných. Jen dvanáct procent je prý pro urychlené zahájení příprav na přijetí společné měny. Společnost Ipsos uvádí, že postoj českých občanů se prý během posledních dvou let příliš nezměnil.

Pane prezidente, lidé v ČR nechtějí euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Před necelými dvěma lety byl ve výsledku ankety prý jen nepatrný rozdíl, konkrétně se tehdy proti zavedení eura vyslovilo 87 procent dotázaných. Dle společnosti Ipsos mají nejméně negativní vztah k euru vysokoškoláci.

Dle premiéra Bohuslava Sobotky bychom nejdříve mohli přijmout euro až v roce 2020. Ve vládě však na toto téma neexistuje jednotný názor. Prezident Miloš Zeman je znám tím, že podporuje vstup České republiky do eurozóny. Dle Zemana by se měly ukončit kurzové intervence a měli bychom vstoupit do eurozóny, jak to bude jen možné.

Celý text zde

Během jara se mají podle serveru Novinky.cz sejít společně prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš, guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, kteří mají společně jednat o tom, kdy by bylo nejlepší vstoupit do eurozóny a zda k tomu splňujeme předpoklady.

Česká republika sice slíbila, že se stane členem eurozóny, zatím ale není dáno přesné datum, kdy by k tomu mělo dojít. ČR dokonce ještě není ani součástí systému směnných kurzů ERM II, jehož členem se musí stát ještě předtím, než vstoupí do eurozóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…