Pane prezidente, nejezděte do Moskvy. S Ficem se můžete setkat u nás na Praze 2, píše Černochová z ODS Zemanovi

13.04.2015 11:48

Poslankyně ODS a zároveň starostka Prahy 2 Jana Černochová vyzvala českého prezidenta, aby nejezdil do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Místo toho by měl památku obětí válečného konfliktu uctít například právě ve druhém pražském obvodu.

Pane prezidente, nejezděte do Moskvy. S Ficem se můžete setkat u nás na Praze 2, píše Černochová z ODS Zemanovi
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Návštěvu památných míst Prahy 2 označila Černochová za „alternativu, která by nerozdělovala dál naši společnost a která by byla důstojná“.

Připomněla, že v uvedené pražské městské části žili všichni naši porevoluční prezidenti. Václav Havel, Václav Klaus i nynější hlava státu Miloš Zeman. „Takže prezidentský genius loci nám nikdo nemůže upřít a možná i z tohoto důvodu to, co navrhuji dále v textu, stojí za přemýšlení,“ vysvětluje Černochová a v další části textu vyjmenovává řadu historických událostí, které se v „jejím“ městském obvodu právě v době druhé světové války udály.

Například uvádí, že na rohu ulic Žitná a Mezibranská byl smrtelně postřelen Jan Opletal, který zemřel 11. listopadu 1939 na klinice Všeobecné nemocnice. V ulici Anny Letenské se scházeli odbojáři z „Petičního výboru Věrni zůstaneme“. Předseda protektorátní vlády (1939–1941) Alois Josef Eliáš, popravený nacisty, se narodil a žil ve Francouzské ulici. V Resslově ulici, v kryptě kostela Cyrila a Metoděje, zemřeli parašutisté, kteří spáchali atentát na Reinharda Heydricha.

Připomíná i to, že z území Vinohrad zmizela během války nejpočetnější židovská komunita v Československu a tisíce vinohradských Židů zahynulo v koncentračních táborech.

Celý text Jany Černochové ZDE

Máme draze zaplacenou historickou zkušenost, jak to chodí s ústupky diktátorům

Závěrem pak politička na adresu prezidenta uvádí: „Naše země, resp. tehdejší Československo, má draze získanou historickou zkušenost, jak to chodí s ústupky agresorům a diktátorům. Naše území bylo iluzorně obětováno světovému míru a do roka se rozpoutal dosud nejničivější světový konflikt v dějinách. Neustupujme diktátorům a nelegitimizujme je tím, že budeme stát v Moskvě po jejich boku, prosím.“

Černochová myslela i na zamýšlenou Zemanovu moskevskou schůzku se slovenským premiérem Robertem Ficem: „Jestli se budete chtít potkat s premiérem Ficem, není žádný problém, z Bratislavy to má do Prahy blíž než do Moskvy a ve Slovenské ulici připravíme důstojné přijetí,“ dodala Jana Černochová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…