Pane profesore, budete ministr? Noviny „zamázly“ půl titulní strany fotkou možného nástupce Chládka

03.06.2015 7:21

Jedním z největších kandidátů na ministra školství jakožto nástupce po Marcelu Chládkovi, který byl odvolán, se jeví současný prorektor Karlovy univerzity Stanislav Štěch. Ten je také už rok poradcem předsedy vlády Bohuslava Soboty. Včera odpoledne měli vzájemnou schůzku na Úřadu vlády, kde probírali nejvážnější témata ohledně školství. Píše MF Dnes, která velkou část své titulní strany věnovala velké fotografii Štecha.

Pane profesore, budete ministr? Noviny „zamázly“ půl titulní strany fotkou možného nástupce Chládka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

„Probrali jsme všechno možné od základního školství až po vysoké a myslím, že jsme se v řadě věcí shodli,“ řekl po schůzce kandidát na post ministra Štěch. Podle MF Dnes byl prorektor UK už dříve Sobotkův favorit na pozici šéfa resortu školství i přesto, že veřejně tvrdí, že by byl rád, aby tuto funkci zastávala žena.

Štěch je také profesorem psychologie na UK a má velice zajímavý profesní životopis, zjevně se pro Sobotku jeví jako ideální kandidát. Je prý v častém kontaktu s expremiérem Vladimírem Špidlou, který poskytl Sobotkovi dobré reference.

Dle zdroje MF Dnes řešil Štěch s premiérem také zdravotní stav, který nemá kandidát na ministra prý v dobrém stavu a možná právě i proto by si údajně chtěl přivést početnější tým na ministerstvo.

„Říkal jsem panu Špidlovi, že jsem od února, března vypadl z rytmu. Ale konzultace s lékaři říkají, že se nejedná o nic, co by mě mělo dlouhodobě omezovat. Jen trochu trvá, než se člověk dostane do původního stavu,“ řekl Štěch, který poté dodal, že by mohl dělat šéfa resortu na sto procent.

Štěch však vyvrátil tvrzení, že by si chtěl přivést početnější tým na ministerstvo a že by s premiérem o ministerském postu hovořil před schůzkou. „Předtím jsem s panem premiérem nemluvil, nebyl jsem u něj, nic takového jsem nesděloval a už vůbec jsem neavizoval, že si chci přivést tlupy lidí a podobně,“ řekl Štěch. Podle MF Dnes působil jako velice připravený kandidát, „který přesně ví, co chce Sobotka slyšet“.

Kandidát na post ministra by prý chtěl v případě jmenování ministerstvo stabilizovat a přivést zpět některé kvalitní lidi, kteří tento resort opustili. „Od roku 2008 odcházeli zbytečně profesionálové a kvalitní lidé,“ prohlásil Štěch s tím, že chce do roka spustit maturity z matematiky s novou koncepcí.

Mezi dalšími možnými kandidáty je i senátorka a vědkyně Eva Syková, která má rovněž velké šance, nebo náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a také náměstkyně ministerstva pro lidská práva Kateřina Valachová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…