Pane profesore, pojďte do toho s námi. Babiš láká Jana Švejnara

20.05.2015 7:35

Hnutí ANO v čele se svým předsedou Andrejem Babišem láká profesora a někdejšího kandidáta na prezidenta z roku 2008 Jana Švejnara, aby pomohl sestavit dlouhodobou vizi pro Českou republiku. Babiš to vysvětluje tím, že je to výborný teoretik, zatímco on je spíše praktik. Švejnar nyní působí na prestižní univerzitě v New Yorku. Píší Hospodářské noviny.

Pane profesore, pojďte do toho s námi. Babiš láká Jana Švejnara
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

„Pan Švejnar je člověk z akademického světa, kapacita, uznávaný a oceňovaný profesor. Prostě vynikající teoretik, zatímco já jsem spíš ten praktik,“ popsal Babiš Švejnara s tím, že usiloval o jeho působnost již před parlamentními volbami. Tehdy chtěl, aby se tento Čechoameričan stal ekonomickou tváří jeho hnutí.

Švejnar však nemíní, že by měly zatím nastat užší vazby mezi ním a hnutím ANO. „Zatím jsme se s panem minstrem na ničem nedohodli. Mluvili jsme o potřebě vize, strategie,“ řekl Švejnar.

Babiš po parlamentních volbách dosadil Švejnara do čela dozorčí rady Aeroholdingu, ten mu to prý vrátil tak, že ho provedl po Spojených státech amerických při jeho nedávné návštěvě, dokonce mu dojednal setkání s držitelem Nobelovy ceny za ekonomiku Josephem Stiglitzem, nakonec se však neuskutečnilo z důvodu nemoci Stiglitze.

Ministr financí upozorňuje na to, že je potřeba, aby stát měl nějakou strategii do budoucna na dvacet až třicet let. Snaží se kvůli tomu sestavit speciální tým, který by mu pomohl. „Inspiroval jsem se v USA u hnutí No Labels, které podobnou agendu dává dohromady pro Ameriku. I my bychom si měli udělat normální revizi, jaký je tady investiční potenciál, kulturní památky, dopravní infrastruktura, školy, energetika. Říct si, jaké vlastně chceme mít hospodářství, školství nebo zdravotnictví v roce 2030 nebo 2040,“ uvedl Babiš své plány.

Podle Hospodářských novin by v případě Švejnarova kývnutí na Babišovu nabídku byl již druhým mužem z „havlovského světa“ v hnutí ANO. Prvním je Jan Macháček, který je bývalý disident a signatář Charty 77, později se stal předsedou správní rady Knihovny Václava Havla a nyní dělá šéfa think-tanku hnutí ANO. Švejnar dělal v dobách, kdy byl Havel prezidentem, jeho ekonomického poradce.

Je prý možné, že Babiš dokonce počítá se Švejnarem jako s budoucím kandidátem na prezidenta ve volbách, které se uskuteční v roce 2018. Ani jeden z nich se však nechtěl k věci vyjadřovat s tím, že je to ještě daleko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…